Liiton tehtävä on puolustaa jäseniään

Suomalaisten suuri enemmistö haluaa, että ammattiliitot neuvottelevat alan työnantajien kanssa työehtosopimukset, joissa sovitaan työntekijöiden vähimmäistyöehdot. Selvä enemmistö myös ymmärtää, että ilman työtaisteluoikeutta ammattiliitoilla ei ole neuvotteluvoimaa ja joskus ollaan tilanteessa, jossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää joukkovoimaa.

Paperijätti UPM on tehnyt itsestään surullisen esimerkin siitä, mitä tapahtuu, kun ideologia menee kaiken muun edelle. UPM on jo kuukausien ajan kieltäytynyt neuvottelemasta Paperiliiton kanssa työntekijöiden työehdoista. UPM:n uppiniskaisen toiminnan takia työntekijät ovat joutuneet olemaan lakossa jo useita viikkoja. UPM ei ole suostunut neuvottelemaan, vaikka taloudelliset menetykset ovat miljoonia euroa.

Jotkut ovat tuominneet Paperiliiton lakon ja syyttäneet ammattiliittoja vastuuttomuudesta. Tämä kritiikki on täysin vailla totuuspohjaa. Ammattiliitot hoitavat tehtäväänsä, joka on niiden jäsenten puolustaminen. Lakko ei ole tavoite, vaan viimesijainen vaikutuskeino, jos asioista ei saada sovittua neuvottelemalla.

Hyvät työehdot edellyttävät hyvää järjestäytymisastetta eli sitä, että työpaikalla kuulutaan liittoon. Kun tarjoamme työpaikoilla liiton jäsenyyttä kaikille, myös kesäduunareille ja maahanmuuttajataustaisille työntekijöille, varmistamme, että kaikkien työehdot ovat kunnossa.

Joko luit uudistuneen Elintakeen? Lehden ilmestymiskerrat vähenevät kahdeksaan, mutta sivumäärä kasvaa, joten luettavaa on enemmän kuin ennen. Toivomme, että tykkäät uudesta Elintakeesta ja viihdyt sen parissa jatkossakin. Lobbareiden, some-kohujen ja valeuutisten maailmassa on tärkeää, että selliläisillä on oma lehti, jota luetaan.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 1/2022 pääkirjoituksena 11.2.2022.