Kyykytys ei luo työpaikkoja

Sipilän, Soinin ja Stubbin hallitus on valinnut tien, joka on viitoitettu työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n pääkonttorista. Jo hallitussopimusta tehtäessä kolmikko sopi talouspolitiikan ja työelämän linjauksista, jotka isojen työnantajien etujärjestö oli hallitukselle ohjeistanut.

Ensimmäisenä käytiin työttömien kimppuun. Työttömyyskorvausten ennen näkemättömän raju 200 miljoonan euron ilmoitettu leikkaus tarkoittaa, ettei edes nykyisen ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen 500 päivän keston puolittaminen välttämättä riittäisi kattamaan näin suurta leikkausta.

Pääministerin suulla ja kahden muun hallituspuolueen säestämänä puhuttiin tarvittavasta tuottavuusloikasta. Kaikki tietävät, ettei tuottavuusloikkaa synny työttömiltä leikkaamalla.

Oudoksi puheet tuottavuusloikasta tekevät myös hallituksen ilmoitukset työntekijöiden palkanalennuksista, kuten työaikalisien leikkaukset, sairauslomien karenssipäivä ja seuraavien päivien alennettu palkka, lomapäivien palkattomaksi muuttaminen jne. Kaikki tietävät, ettei näillä keinoilla synny minkäänlaista tuottavuusloikkaa.

Voimme vain kuvitella, että seuraavista askelista on jo hallituksen kolmikon kesken sovittu. Ei ole kaukaa haettu, että kun ylityökorvausten taso ensin lasketaan, pian ollaan jo lainsäädännöllä poistamassa ylitöiden vapaaehtoisuus. Työehtojen heikentäminen pakottavalla lainsäädännöllä jos mikä on ideologista työntekijän aseman heikentämistä.

Erityisen omituiseen valoon hallituksen toimenpidelista asettuu sitä taustaa vasten, että se kurittaa nimenomaan naisvaltaisia ja pienipalkkaisia aloja. Voidaan hyvällä syyllä kysyä miten työttömien sekä nais- ja työvoimavaltaisten alojen työntekijöiden kyykyttäminen edistää kasvua ja luo työpaikkoja. Kaikki tietävät, ettei mitenkään.

Kolmen hallitus on puolensa valinnut. Toisella puolella ovat työttömät, palkansaajat sekä julkisia palveluita tarvitsevat lapsiperheet ja ikäihmiset.

Ministerit ”uhrautuvat” tinkimään viikon palkan samalla kun he leikkaavat elintarviketyöläisiltä kuukauden palkan ja työttömiltä toimeentulon.

Tälle touhulle meidän on saatava stoppi, yhdessä me saamme sen aikaiseksi.