Kotimaisen ruuan lisääminen kunnissa perusteltua

Koronapandemia on piinannut meitä jo vuoden ja tuonut esiin epäkohtia, mutta myös suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksia.

Julkisen sektorin ruokahuollon ja henkilöstöravintoloiden volyymin voimakas pienentyminen teki näkyväksi niiden roolin tuontiruuan tarjoajina. Viime keväänä koulujen siirryttyä laajasti etäopetukseen sekä monien työntekijöiden siirryttyä kotiin etätöihin, kotimaisen ruuan osuus suomalaisten syömästä ruuasta kasvoi.

Kotiin jääneet koululaiset ja etätyöntekijät söivät enemmän kotimaisia elintarvikkeita, kun ruoka ostettiin kaupasta. Siirtymää ulkomaisesta ruuasta kotimaiseen ei voi vähätellä.

Henkilöstöravintolat toimivat monesti yksityisellä sektorilla ja voimme vain vedota niihin ja kertoa, että käytämme mieluusti niitä paikkoja, jotka tarjoavat Suomessa tuotettua ruokaa ja tuovat työtä Suomeen.

Julkinen sektori on kokonaan toinen juttu. Päiväkotien, koulujen ja palvelutalojen toiminta maksetaan meidän verorahoillamme ja päätöksenteko on meidän käsissämme. SEL vaikuttaa tulevissakin kuntavaaleissa kuntien kotimaisten ruokahankintojen puolesta. Kunnissa tehtävät hankintapäätökset ovat sekä eettinen kotimaisuusvalinta että meidän jäsentemme kannalta iso työllisyysvalinta.

Kun viime keväänä kotimaisen ruuan osuus Suomessa kulutetusta ruuasta kasvoi, se turvasi osaa jäsentemme työpaikoista vaikeassa tilanteessa. Näytöt ovat selkeät ja voimme perustellusti vaatia ja edellyttää tulevissakin kuntavaaleissa valittavilta päättäjiltä sitoutumista kunnan päätöksissä kotimaisiin ruokahankintoihin ja sitä kautta kotimaiseen työhön.

Se, että kunnat ja niiden omistamat ruokahuollon yhtiöt kilpailuttavat elintarvikehankintansa alueen kokonaistaloudellinen hyöty huomioiden näkyy monen kunnan osalta lisääntyneinä työpaikkoina ja veroeuroina. Kotimaisuus kannattaa.

Yhtä tärkeä asia on, että meidän jokaisen tulee edellyttää kuntavaaleissa ehdokkaaltamme myös sitä, että kuntien töissä niin ruokahuollossa kuin muuallakin noudatetaan kunnollisia työehtoja. Tämä on pitkässä juoksussa meidän kaikkien yhteinen etu.

Me kaikki voimme valita kuntavaaleissa sellaisen ehdokkaan, joka haluaa edistää kotimaisia elintarvikehankintoja ja puolustaa kunnon työehtoja kunnan töissä.