Kotimainen työ arvoonsa, Finnair!

Maan hallitus on työllisyydenhoidossa keskittynyt pakkolakeihin ja työttömyysturvan heikentämiseen taloudellisen nousun eväinä. Näyttää aivan siltä kuin hallitukselta olisi jäänyt huomaamatta, että hyvinvointia ei synny palkkoja alentamalla, työttömyysturvaa heikentämällä tai nollasopimuksilla työntekijöitä kyykyttämällä.

Taloudellista hyvinvointia syntyy Suomessa tehdystä työstä. Ihmisten työaikojen pidentäminen ei aiheuta tuottavuusloikkaa, vaan käytännössä lisää työttömyyttä. Tämän jokainen ymmärtää omalta työpaikaltaan, miten se voi olla niin vaikeaa Sipilän, Soinin ja Stubbin johtamalle maan hallitukselle.

Elintarviketeollisuus tarvitsee kotimaista kysyntää Venäjän vientipakotteiden johdosta ehkä nyt kipeämmin kuin sitten Suomen Euroopan unioniin liittymisen. Toisaalta elintarvikeviennille tarvitaan uusia osoitteita ja niiden löytämiseksi kaikki mahdolliset näyteikkunat ovat tarpeen.

Jokin aika sitten julkisuuteen tuli tieto, että Finnair siirtyy käyttämään lennoillaan Hollannissa valmistettuja sämpylöitä kotimaisten sijaan. Finnairin päätös tarkoittaa yt-neuvotteluita ja toiminnan lopettamista sämpylöitä vuodesta 1979 toimittaneen Starfood Finlandin Vantaan leipomossa.

MTK ja SEL vetosivat yhdessä Finnairiin kotimaisen ruuan puolesta. Finnairin olisi syytä tehdä strateginen ja vastuullinen valinta kotimaisen työn ja suomalaisen ruuan puolesta.

Me selliläiset pidämme kotimaista ruokaa arvossa, siksi olikin vähintään kummallinen Finnairin ulostulo vetoomuksemme johdosta. Yhtiö kertoi, että se vaihtoi suomalaiset sämpylät hollantilaisiin, koska kotimaiset leivät eivät olleet riittävän laadukkaita. Viestintäpäällikkö Varpu Göösin mukaan (Taloussanomat 14.12.) ”Leipomo ei pystynyt tarjoamaan sämpylöitä, jotka olisivat vastanneet meidän ja asiakkaidemme laatuvaatimuksia”.

Finnair on valtionyhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä. Odotan mielenkiinnolla Sipilän vastausta, maistuvatko hänelle Finnairin lennolla hollantilaiset sämpylät kotimaisten sijaan? Mikä on Sipilän valinta, kotimainen työ ja alkutuotanto vai hollantilainen työ ja alkutuotanto?

Haluan toivottaa hyvää joulua kotimaisen työtä tuovan ja laadukkaan ruuan parissa kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme, myös Finnairilla.