Kohti vuotta 2018

Vuosi 2018 alkaa presidentinvaaleilla. On tärkeää, että jokainen meistä käyttää äänioikeuttaan, vaikka työelämän lainsäädäntöön presidentillä ei viran puolesta eikä muutenkaan nykyisellään ole kovin paljon vaikutusvaltaa.

Työntekijöiden asemaan vaikuttaa enemmänkin maan hallitus ja sen suhtautuminen. Ikävä kyllä Juha Sipilän johtama maan hallitus suhtautuu kovin toisin työtätekeviin kuin ylin valtiojohto menneinä vuosikymmeninä, silloin kun presidentti määritteli suuntaa eduskunnalle.

Eduskunnan vuosi 1978 avattiin valtiopäivillä, joissa tasavallan presidentti Urho Kekkonen totesi avajaispuheessaan: ”Henkilökohtaisesti pidän toivottavana, että monet työelämän uudistamiseen liittyvät lakiehdotukset, jotka koskevat esimerkiksi yritysdemokratiaa, työterveyshuoltoa sekä lomautus- ja irtisanomissuojaa, saadaan eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman nopeasti”.

Vielä kun lisätään, että Kekkonen oli valtiopäivien avajaisissa vuonna 1960, jolloin meistä nykyisin työelämässä olevista monet emme olleet vielä syntyneetkään, todennut että ”on samalla myös syytä ryhtyä entistä tehokkaampiin järjestelyihin kulloinkin työttömiksi joutuneiden avustamiseksi”, päästään koko lailla toisenlaiseen suhtautumiseen sekä työtätekeviin että niihin ihmisiin, jotka joutuvat kohtaamaan työttömyyden.

Vaikken ole haikailemassa takaisin johonkin menneeseen Kekkosen aikaan, niin silti edellä olevista sanoista Juha Sipilä hallituksineen voisi ottaa oppia. Oppia siitä, miten rakennetaan sellaista Suomea, jossa jokaisella on arvonsa. Työehtojen heikentäminen ja työttömien kurittaminen eivät ole aiemmin kuuluneet suomalaisiin arvoihin.

Meille selliläisille joulunalus on kiireistä aikaa, onhan joulu elintarvikealan sesongeista ylivoimaisesti tärkein. Meidän on hyvä muistaa ja muistuttaa myös omaa lähipiiriämme siitä, että kotimainen ruoka tuo paitsi hyvän joulumielen, myös konkreettisesti joulun monen joulupöytään Suomessa.

Muistetaan kaikesta tohinasta huolimatta myös levätä. Haluan toivottaa kaikille jäsenillemme mukavaa joulunaikaa ja hyvää uutta vuotta 2018!