Kesähelteet helpottavat, hallituksen toimet eivät

Maan hallitus elää viimeisiä kuukausiaan. Sillä näyttää yhä olevan palava halu heikentää työntekijöiden asemaa. Surullista on, että osa hallituksen kaavailemista toimista on ihan puhtaasti ideologisia, vailla edes mitään kunnollista yritystä perustella heikennyksiä. Ja toisaalta, eihän työntekijöiden aseman yhä ahtaammalle ajaminen voikaan olla perusteltua.

Hallituksella on menossa oikea ideologinen loppukiri. Esitys irtisanomissuojan romuttamisesta käytännössä kokonaan alle 20 hengen yrityksissä on käsittämätön. Vielä ennen tätä hallitusta kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan tällaista esitystä.

Työsuhteen irtisanominen on iso asia ja siihen pitää nyt ja tulevaisuudessa aina olla painavat perusteet. Työntekijät eivät voi olla eri asemassa yrityksen koon mukaan. Pienissä yrityksissä työntekijöillä on lähtökohtaisesti heikompi asema laittomia irtisanomisia vastaan, koska heiltä puuttuu ison työporukan tuki.

Irtisanomisperusteiden mielivaltaistaminen pienissä yrityksissä on paitsi iso työsuhdeturvan heikennys, myös iso askel taaksepäin tasa-arvossa. Tämän uhan on myös tasa-arvovaltuutettu tuonut esiin lausunnossaan. Irtisanominen olisi lain tultua voimaan paljon helpompi verhota jonkin muun syyn taakse todellisen syyn ollessa esimerkiksi raskaus tai perhevapaan käyttö.

Jo nyt meidänkin liitollamme on lukuisia riitatapauksia, joissa tosiasiallisesti raskauden tai perhesyiden takia tehty irtisanominen tai koeajan purku on pyritty verhoamaan jonkin muun syyn taakse. Tähän ei tule tarjota työnantajille yhtään oikaisumahdollisuuksia. Asiallisesti henkilöstönsä suhteen toimivat yritykset eivät moista lakia tarvitse. Ei ole mitään järkeä antaa lisää mahdollisuuksia huonoon kohteluun niille yrityksille, jotka kohtelevat jo nyt henkilöstöään huonosti.

Siinä missä kesän helteet alkavat nyt helpottaa, meille duunareille on tulossa helteinen syksy. Päälle painavat hallituksen viimeiset lait, joilla työntekijän asemaa halutaan heikentää. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia.

SEL:n liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsenet kokoontuivat viime viikolla yhteiskokoukseen miettimään tulevia toimia. Yhteinen näkemys oli, että hallituksen kaavailema irtisanomislaki tulee estää. SAK:laisilta liitoilta se edellyttää yhteisiä painostustoimia ja SEL on tässä rintamassa mukana.

Millaisia painostustoimia tarvitaan, se on ihan Sipilän hallituksesta kiinni.