Kannattaisi kiinnostaa

Kyllä, arvasit oikein, yritän vakuuttaa sinut äänestämään aluevaaleissa.

Kukapa meistä ei olisi jo kuullut kyllästymiseen asti, että sote-uudistuksen seurauksena sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta isommille harteille eli 21 hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023. Vain Helsinki ja Ahvenanmaa jäävät hyvinvointialueiden ulkopuolelle.

Alle kahden kuukauden päästä tiedämme jo, ketkä voittivat historialliset ensimmäiset aluevaalit ja pääsevät päättämään hyvinvointialueilla asioista. Vaikka vaaleihin on aikaa enää alle kaksi kuukautta, vaali-innostus on pohjamudissa. Moni ajattelee, ettei äänestä, koska ei ymmärrä, mistä äänestetään.

On mahdollista, että reilusti alle puolet suomalaisista äänestää aluevaaleissa. Kuntavaaleissa kesäkuussa osassa kunnista kävi jo näin. Tämä on iso isku demokratialle. Kansanvalta ei toteudu, jos alle puolet ihmisistä osallistuu.

Tiedämme, että ahkerimmin äänestävät hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut ihmiset. Tämä näkyi kuntavaalien tuloksissa. Toivottavasti aluevaaleissa ei käy samoin. Silloin luvassa olisi kylmää kyytiä ja huonoja sote-palveluja pieni- ja keskituloisille, jotka käyttävät julkisia palveluita kuten terveydenhuoltoa. Toisin kuin isotuloiset, jotka käyvät työnantajan piikkiin tai omalla rahalla yksityisellä lääkäriasemalla ja ostavat itse ne palvelut lapsilleen ja ikääntyneille vanhemmilleen, mitä tarvitsevat.

Aluevaaleissa valittavien päättäjien käsissä on esimerkiksi se, kuinka nopeasti pääset hoitoon, kuinka paljon joudut maksamaan palveluista asiakasmaksuja ja säilyvätkö sote-palvelut lähipalveluina vai karkaavatko ne kauas. Päättäjien on myös ratkaistava sote-alan työvoimapula ja henkilöstön työssäjaksamisen ongelmat palkkoja ja työoloja parantamalla, jotta saamme hoitoa ja hoivaa jatkossakin.

Äänelläsi vaikutat siihen, kuinka hyviä ja toimivia tärkeät sote-palvelut ovat. Suomessa, toisin kuin esimerkiksi Belgiassa, ei ole kenenkään pakko äänestää. Jokainen tekee itse henkilökohtaisen ratkaisun, käyttääkö äänioikeuttaan vai ei. Mieti kuitenkin hetki tätä: jos jätät äänestämättä, tuplaat sen ihmisen vallan, joka ajattelee asioista juuri päinvastoin kuin sinä. Sitä sinä et halua.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 10/2021 pääkirjoituksena 30.11.2021.