Irtisanomisen helpottaminen ei tuo lisää työtä

Hallitus teki omanlaisiaan päätöksiä kehysriihessä viime viikolla valmistellessaan valtion tulevaa budjettia. Pääministeri kumppaneineen jatkoi linjaa, jossa duunarilla ei ole juurikaan arvoa.

Ensimmäiset hallituksen aktiivimallin aiheuttamat työttömyysturvan leikkauskirjeet ovat tulleet työttömille, valitettavasti myös meidän jäsenillemme.

Me olemme vastustaneet työttömyysturvaa leikkaavaa aktiivimallia alusta asti ja vastustamme sitä edelleen. Aktiivimalli on kumottava. Teemme myös kaiken voitavamme etteivät aktiivimallille suunnitellut jatkoheikennykset toteutuisi.

Nämä hallituspuolueiden työttömän asemaa kurjistavat toimet ja pyrkimykset on meidän kaikkien syytä muistaa myös ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Se että hallitus tekee vääriä päätöksiä leikkaamalla työttömiltä tai vastaamalla digitalisaatioon haluamalla pidempää työaikaa ei näytä vielä riittävän. Työntekijöitä halutaan kyykyttää viemällä viimesijainen turva: irtisanomissuoja.

Viemällä käytännössä irtisanomissuoja pienten alle 20 hengen työpaikkojen työntekijöiltä, viedään turva juuri niiltä, jotka sitä eniten tarvitsevat. On aivan käsittämätöntä, että henkilökohtainen naamakerroin aiotaan tuoda pienille työpaikoille irtisanomisperusteeksi. Nimenomaan pienten työpaikkojen työntekijät tarvitsevat eniten lain suomaa turvaa.

Hallitus on jo pidentänyt koeaikaa laissa kuuteen kuukauteen ilman mitään todellista tai järkevää syytä. Nyt halutaan lisäksi antaa alle 30-vuotiaiden osalta mahdollisuus tehdä määräaikaisia työsopimuksia ilman perustetta.

Näillä muutoksilla nuorille on työelämässä tarjolla pitkä koeaika, määräaikainen työsopimus ilman perustetta ja irtisanomisuhka naaman perusteella. Mikään näistä hallituksen toimista ei lisää työtä tai työpaikkoja. Epävarmuutta jo nyt epävarmassa työelämässä ne kyllä lisäävät.

Moiset ratkaisut edesauttavat ja lisäävät kahden kerroksen työmarkkinoiden syntymistä. Näyttää vahvasti siltä, että seuraavista eduskuntavaaleista tulee työehtovaalit.