Ilman järjestäytymistä meillä ei ole mitään

Aina kun tessistä neuvotellaan, ovat myös jo saavutetut edut pöydällä. Moni ei ymmärrä yhteyttä järjestäytymisen ja omien työehtojensa välillä, SEL:n järjestötoimitsija Minttu Sillanpää sanoo.

Ammattiliiton tärkein tehtävä on neuvotella työehtosopimus työnantajajärjestön kanssa. Ja työehtosopimus on juuri niin hyvä kuin työntekijöiden järjestäytymisaste. Suomalaisten järjestäytymisaste on laskenut hurjaa vauhtia. Vuonna 2000 ammattiliittoon kuului 74,2 % suomalaisista palkansaajista ja vuonna 2019 enää 58,5 %.

Yksi paljon uutisoitu syy järjestäytymisasteen laskuun on se, että nuoria ei kiinnosta ammattiliiton jäsenyys. Väitän kuitenkin, että todellisempi syy niin nuorten kuin muidenkin kohdalla on tietämättömyys. Palkka ja palkankorotukset, pekkaset, lomarahat ja erilaiset lisät koetaan itsestäänselvyyksinä eikä ymmärretä, mitä niiden saaminen on vaatinut. Ei työnantaja niitä hyvää hyvyyttään meille anna, vaan ne on pitänyt taistella. Eivätkä ne ole ikuisia oikeuksia, vaan aina kun tessistä neuvotellaan, ovat myös jo saavutetut edut pöydällä. Moni ei siis ymmärrä yhteyttä järjestäytymisen ja omien työehtojensa välillä.

Toinen syy on YTK eli niin sanottu Loimaan kassa. Moni työntekijä on valinnut ammattiliiton jäsenyyden sijaan vakuuttaa itsensä vain työttömyyden varalta työttömyyskassan jäsenyydellä. Nyt on katsottava peiliin ja myönnettävä: kyllä, olen itsekin mokannut. Minäkin olen tehnyt liiton jäsenhankintaa työttömyysturva edellä. Se on ollut helppo ja nopea tapa perustella, miksi kannattaa liittyä. Moni kuvitteleekin nyt, että työttömyyskassa on sama kuin ammattiliitto, ja miksi silloin maksaisi liiton jäsenyydestä, kun halvemmalla saa pelkän työttömyyskassan jäsenyyden.

Mitä meidän pitää tehdä, jotta saamme järjestäytymisasteen nousuun ja sitä kautta paremmat työehdot? Ihan jokaisen meistä on tehtävä jäsenhankintaa omalla työpaikallaan. On puhuttava ihmisten kanssa ja avattava perusasiat, mikä on ammattiliitto, mikä on työehtosopimus ja miten järjestäytyminen vaikuttaa jokaisen palkkaan ja muihin työehtoihin.

Meidän on muistutettava, että nykyiset työehdot eivät ole pudonneet taivaasta työnantajan armosta, vaan ne ovat kovien taistelujen tulosta. Taistelujen, joita liiton jäsenet ovat käyneet. Meidän on kerrottava, että ammattiliiton tärkein tehtävä on neuvotella työehtosopimus ja siksi jokaisen kannattaa olla oman alan liiton jäsen.


Minttu Sillanpää


Kirjoittaja on SEL:n järjestötoimitsija, joka tekee töitä elintarvikealan työntekijöiden järjestäytymisasteen parantamiseksi. Hän on työkierrossa SAK:ssa järjestöasiantuntijana huhtikuun loppuun asti.

Liity
jäseneksi