Hallitus tarjoaa vääriä lääkkeitä

Maan hallitus on selkeästi puolensa valinnut, eikä sen valitsema puoli ole duunareiden puoli. Tämä on tullut kaikille selväksi. Nyrkkitervehdykset tv-kameroiden edessä, kun työntekijöitä ajetaan nurkkaan, saivat ansaittua huomiota.

Suomen talous ei kasva ja siihen on syytä löytää lääkkeet. Sipilän johtaman trion lääkkeet eivät kuitenkaan tautiin auta. Jokainen hallituksen määräämä pilleri vie työntekijöiltä, työttömiltä ja pienituloisilta. Ja toisaalta kasvattaa työnantajapuolen pottia tavalla, joka ei lisää työtä tai työpaikkoja.

Tuottavuutta ei nosta vuosityöajan pidentäminen. Päinvastoin kokoaikaisen työntekijän työajan pidennys lisää työttömyyttä.

Koeajan pidentäminen tai määräaikaisten sopimusten rajaton käyttö eivät myöskään lisää tuottavuutta, eivätkä tuo lisätyöpaikkoja.

Täysin väärä lääke työttömyyteen on työttömyysturvan heikentäminen. Työttömyysturvan keston lyhentäminen tai tason alentaminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Myöskään työn vastaanottovelvoitteen laajentaminen, ammattitaitosuojan poistaminen tai työmatkojen pituuden kasvattaminen, ei tuo lisää työtä.

Vääriä lääkkeitä siis nekin. Hallitus toimii kuin ihmisistä piittaamaton valelääkäri.

Ammattiliittojen vaatimukset nollatyösopimuksista luopumisesta ja lisätyön tarjoamisesta osa-aikatyöntekijöille parantaisivat työn tuottavuutta. Ne myös lisäisivät kotimaista kysyntää ja vähentäisivät työttömyyden aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnalle. Nämä eivät kuitenkaan hallitusta kiinnosta.

Samalla kun hallitus edellyttää työntekijäpuolen neuvottelevan työehdoista sanelemallaan tavalla, se on ajanut itsensä törmäyskurssille työntekijäpuolen kanssa. Hallitus ei voi olettaa, että ammattiliitot työntekijöiden edunvalvojana ovat hiljaa ja tyytyvät nollakorotusten lisäksi työehtojen ja työttömyysturvan jatkuvaan heikentämiseen.

Tässä tilanteessa odotankin SAK:n edustajakokouksessa Tampereella kesäkuussa nousevan esiin ajatuksia, ideoita ja ennen kaikkea toimia, joilla pystymme yhdessä vastaamaan siihen haasteeseen, jonka tämän maan hallitus on meille heittänyt.