Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran

Muistatko vielä, kun menit ensimmäiseen työpaikkaasi? Todennäköisesti sinäkin aloitit työurasi kesätyöntekijänä kuten kymmenet tuhannet nuoret ovat tänäkin kesänä tehneet. Millaisen vastaanoton sait työpaikallasi esihenkilöltäsi ja työkavereiltasi? Toivotettiinko sinut tervetulleeksi taloon ja kerrottiinko, että voit aina kysyä, jos tarvitset apua?

Työnantaja vastaa uuden työntekijän asianmukaisesta perehdyttämisestä työtehtäviin sekä työpaikan tapoihin ja esimerkiksi työturvallisuuteen. Kokeneemmat työkaverit ovat aivan ratkaisevassa roolissa siinä, miltä nuoren ensiaskeleet työelämässä tuntuvat ja millainen fiilis hänelle syntyy. Ystävällisyys ja avuliaisuus eivät maksa mitään, mutta ne ovat todella arvokkaita asioita meistä jokaiselle. Ne lisäävät hyvinvointiamme, motivaatiotamme ja jaksamistamme.

Kun elintarvikealan työntekijöiltä kysyy, mikä on parasta heidän työssään, vastauksissa kärkeen nousevat yleensä aina hyvät työtoverit ja vahva porukkahenki työkavereiden kesken. Hyvä tunnelma työporukassa auttaa jaksamaan töissä, vaikka työpaikalla kaikki asiat eivät olisikaan kunnossa ja työ itsessään on hyvinkin raskasta.

Töissä käydään lähtökohtaisesti tietysti palkan takia, mutta sillä on valtava merkitys viihtyvyyden ja mielekkyyden kannalta, jos töissä on reilu ilmapiiri, jossa jokaisella on hyvä ja turvallinen olla. Kaikkiin asioihin emme pysty työpaikalla vaikuttamaan, mutta moneen asiaan järjestäytyneet työntekijät voivat yhdessä vaikuttaa. Ja oma asenne, se on meistä jokaisesta itsestämme kiinni.

Voit tehdä ensivaikutelman vain kerran, mutta jokainen päivä on loppuelämäsi ensimmäinen päivä. Koskaan ei ole liian myöhäistä päättää muuttaa omia asenteita ja käyttäytymismalleja. Kohtaa siis uudet ja vanhat työtoverisi kunnioituksella ja ystävällisyydellä, jonka sinäkin ansaitset.


Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 4/2022 pääkirjoituksena 10.6.2022.