Alkuperämaamerkinnät ravintolaruokaankin

Kesäkuun alussa astui voimaan asetus liha- ja maitotuotteiden alkuperämerkinnöistä pakatuissa elintarvikkeissa. SEL on jo pitkään kampanjoinut eri foorumeilla, aina Euroopan unionia myöden, elintarvikkeiden asiallisten alkuperämerkintöjen puolesta. Meidän näkemyksemme on ollut ja on edelleen, että on koko suomalaisen elintarvikeketjun etu, kun alkuperämaa on avoimesti tiedossa.

On hyvin lyhytnäköistä ja koko kotimaiselle elintarvikeketjulle haitallista, että kotimaiselta vaikuttavien tuotemerkkien alle yritetään ujuttaa tuontituotteita. Ei voi olla kenenkään etu kotimaisessa elintarvikeketjussa, jos kuluttaja kokee tulleensa harhautetuksi.

Maailmalta tulee toistuvasti esimerkkejä siitä, että alkuperällä on väliä. Viime viikkoina olemme saaneet kuulla hollantilaisista kananmunista, joista on löytynyt hyönteismyrkkypitoisuuksia. Sitä ennen oli brassilihaskandaali jne. Kumpaankin edellä mainittuun skandaaliin on liittynyt suuri haaste saada selville kuinka laajasti pilaantuneita raaka-aineita ja elintarvikkeita on levinnyt markkinoille. Kumpaankin liittyy myös ruokaketjussa vastuuttomia toimijoita, jotka voitontavoittelussaan eivät ole kaihtaneet asettaa kuluttajien terveyttä uhatuksi.

Toivottavasti nämä sinällään hyvin ikävät skandaalit muistuttavat meitä siitä, että se ruoka joka on Suomessa valmistettu kotimaisista raaka-aineista, on tuotantoketjultaan täysin meidän omissa käsissämme. Ikävä kyllä meidän on turha kuvitella, että edes EU:n sisällä olisi yhtenäinen käsitys ruokaturvallisuuden toteutuksesta ja sen valvonnasta.

Maa- ja metsätalousministeriö pohtii parhaillaan, pitäisikö myös ravintolaruuan alkuperästä kertoa lihan ja kalan osalta avoimemmin. SEL:n kanta on selvä: kyllä pitäisi. Moni kuluttaja, joka valitsee vähittäiskaupasta ostoskoriinsa kotimaista lihaa, saa ravintolassa tietämättään lautaselleen tuontilihaa.

Kaikki alkuperämerkintöjen avoimuus sataa kotimaisen elintarviketuotannon ja kotimaisten työpaikkojen laariin.

Ruokaturvallisuudella on tietysti hintansa, mutta sen pettämisellä vasta korkea hinta onkin.