Aina kotimainen vaihtoehto

Norjalainen Orkla-konserni yt-neuvottelee lopettaakseen Taffelin sipsitehtaan Ahvenanmaalla. Chips Ab oli pörssiyritys, jonka Orkla osti ulos pörssistä vain reilu kymmenen vuotta sitten. Sipsejä on valmistettu vuodesta 1970 ja pakasteperunat tulivat mukaan myöhemmin.

Ahvenanmaan perunanjalostusketju on malliesimerkki siitä, miten kotimainen ruokaketju toimii. Alkutuotanto tarvitsee jalostusta ja kannattaakseen jalostus tarvitsee alkutuotantoa.

Jos Orkla sulkee Ahvenanmaan tehtaansa, se on kova isku monelle meidän jäsenellemme. Mutta se on kova isku myös Ahvenanmaan perunatuotannolle, josta moni ahvenanmaalainen saa tulonsa.

Paikallinen jalostus on mahdollistanut sen, että perunaa on pystynyt kannattavasti viljelemään Ahvenanmaalla. Saatetaan puhua prosenttien siivusta koko Suomen perunatuotannosta. Sipseinä ja perunajalosteina tuotteet on kannattanut kuljettaa Suomeen ja muualle. Tuskin näin on, jos pitää kuljettaa perunaa sellaisenaan.

Elintarviketeollisuudessa on monia yrityksiä, jotka ovat aikoinaan olleet tuottajien osuuskuntia ja yrityksiä tai ovat sitä edelleen. Olisi suuri virhe edelleen erottaa alkutuotannon ja jalostuksen riippuvuutta toisistaan.

Ilman jalostavaa teollisuutta meillä moni alkutuotanto olisi mahdottoman tehtävän edessä. On viisautta pitää tuotanto Suomessa, se on aina kannattavampaa kuin pelkkä raaka-aineen vienti.

Olemme joutuneet tottumaan globaaleiden yritysten tuotannon järjestelyihin ja ne ovat meille varmasti arkipäivää tulevaisuudessakin. Meille kuitenkin Suomessa tuotettu ruoka on se, joka tuo työtä.

Työpaikkojemme kannalta on hyvä asia, että yhä useampi yritys käyttää tuotteidensa mainonnassa kotimaisuutta valttikorttina. Se tarkoittaa sitä, että yrityksetkin uskovat kotimaisuuden vetovoimaan.

On tärkeää, että kaupasta löytyy useimmista elintarvikkeista kotimainen vaihtoehto, sellainen joka tuo meille työtä. Tuo kotimainen tuote kaikkien kannattaa aina poimia hyllystä. Jos norjalainen Orkla toteuttaa aikeensa siirtää Taffel-sipsien ja Oolannin perunajalosteiden tuotanto pois Suomesta, on hyvä muistaa, että kyseisistä tuoteryhmistä löytyy edelleen myös kotimaisia tuotteita.

Meidän ei pidä antaa periksi ilman taistelua. Toivottavasti saadaan aikaiseksi liike, joka saa Orklan toisiin aatoksiin tai mahdollistaa Ahvenanmaalaisen perunanjalostusteollisuuden jatkamisen jollain muulla tavalla.