Äänestät tai jätät äänestämättä, se vaikuttaa sinuun ja työehtoihisi

Eduskuntavaaleissa äänestämme siitäkin, maksetaanko sunnuntaityöstä jatkossakin tuplapalkka tai säilyykö palkkojen ja muiden työehtojen polkemista estävä työehtosopimusten yleissitovuus, SEL:n järjestötoimitsija Minttu Sillanpää sanoo.

Tiedätkö, mitä Suomessa tapahtui vuonna 1906? Silloin tuli voimaan yleinen ja yhtäläinen äänioikeus Suomessa. Se tarkoitti sitä, että äänioikeus vaaleissa oli ihan kaikilla suomalaisilla, ei vain rikkailla. Myös naiset ja työväenluokkaan kuuluvat miehet saivat äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa.

Työväenluokka ei saanut äänioikeutta ilmaiseksi. Sen eteen piti taistella ja lakkoilla. Nykyisin vaaleissa äänestävät kaikista aktiivisimmin hyvätuloiset ja johtavassa asemassa olevat ihmiset. Vähiten äänestävät pienituloiset ja duunarit. Ero pieni- ja suurituloisimpien suomalaisten äänestysaktiivisuudessa oli viime eduskuntavaaleissa järkyttävän suuri, yli 29 prosenttiyksikköä.

Ei siis ole mikään ihme, jos eduskuntaan valitaan ihmisiä, jotka kansanedustajina tekevät äänestäjiensä näköistä politiikkaa eli ajavat ennen muuta hyvätuloisten ja johtavassa asemassa olevien ihmisten asiaa ja varmistavat, että heillä menee jatkossakin paremmin kuin hyvin.

Äänestämisen kannattaisi kuitenkin kiinnostaa ihan jokaista meistä. Jos sinä jätät äänestämättä, tuplaat sen ihmisen vallan, joka on kanssasi päinvastaista mieltä. Äänestät tai jätät äänestämättä, se vaikuttaa sinuun ja työehtoihisi. Sinun kannattaa siis käyttää äänioikeutesi!

Eduskuntavaalit ovat myös työehtovaalit. Eduskuntavaaleissa äänestämme esimerkiksi siitä, tehdäänkö paikallista sopimista työpaikoilla työnantajan ehdoilla niin, että palkoista ja muista työehdoista on mahdollista sopia alle työehtosopimuksessa sovitun vähimmäistason?

Äänestämme siitä, maksetaanko sunnuntaityöstä jatkossakin tuplapalkka tai säilyykö palkkojen ja muiden työehtojen polkemista estävä työehtosopimusten yleissitovuus.

Eduskuntavaaleissa äänestämme siitä, onko työntekijöillä mahdollisuus puolustaa omia etujaan viime kädessä lakkoilemalla vai rajoitetaanko työntekijöiden lakko-oikeutta. Äänestämme siitä, ”kannustetaanko” työttömiä töihin leikkaamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Äänestämme siitä, kevennetäänkö tuloverotusta vai siirretäänkö kiky-maksut takaisin työnantajien maksettaviksi, mikä kasvattaisi palkansaajan palkkapussia veronkevennyksiä enemmän?

Eduskuntavaaleissa ratkaistaan, toimivatko meille työntekijöille ja meidän läheisillemme tärkeät julkiset hyvinvointipalvelut, kuten terveysasemat, päiväkodit, peruskoulut ja vanhustenhoito hyvin vai huonosti? Leikataanko palveluista, jolloin vain ne pärjäävät, joilla on rahaa ostaa yksityisiä palveluita itselleen ja läheisilleen vai laitetaanko julkiset palvelut kuntoon?

Pomosi äänestää varmasti. Älä anna pomosi päättää puolestasi. Äänestä eduskuntavaaleissa sunnuntaina 2.4.2023 ja äänestä sellaista puoluetta ja ehdokasta, joka on työntekijän puolella. Jos et vielä tiedä, ketä äänestät, työntekijän puolella olevan ehdokkaan löydät osoitteesta eduskuntavaaligalleria.fi.


Minttu Sillanpää


Kirjoittaja on SEL:n järjestötoimitsija, joka tekee töitä elintarvikealan työntekijöiden järjestäytymisasteen parantamiseksi. Hän on työkierrossa SAK:ssa järjestöasiantuntijana huhtikuun loppuun asti tekemässä muun muassa Vaalistaja.fi-kampanjaa.

Liity
jäseneksi