SEL:n hallitusohjelmatavoitteet 2023–2027

Haluamme, että seuraavan hallituksen ohjelmassa sovitaan näistä toimista kotimaisen ruuan ja työn aseman ja työelämän parantamiseksi sekä yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi.

  1. Kotimaisen ruuan ja työn asemaa on vahvistettava

    ● Maatalouspolitiikan on turvattava alkutuotanto Suomessa sekä Suomen ruokaomavaraisuus ja huoltovarmuus.
    ● Ruuan arvonlisäveroa on alennettava 14 prosentista 10 prosenttiin.
    ● Suolan, sokerin tai rasvan määrään perustuvia haittaveroja ei pidä säätää.
    ● Kaikkiin elintarvikkeisiin on lisättävä pakollisiksi pakkausmerkinnöiksi valmistusmaa, pääraaka-aineiden alkuperämaa ja valmistuspäivä.
    ● Julkisissa hankinnoissa on lisättävä kotimaisen ruuan osuutta.
    ● Yritykset on yritysvastuulailla velvoitettava huolehtimaan toimintansa ihmisoikeusvaikutuksista myös Suomen ulkopuolella.

  2. Suomalaisen työelämän epäkohdat on korjattava

    ● Työehtosopimusten yleissitovuus on säilytettävä. Nykyistä useamman työntekijän on päästävä yleissitovien työehtojen piiriin. Alan yleissitovaksi työehtosopimukseksi pitää katsoa sopimus, jonka piirissä on eniten työntekijöitä.
    ● Työehtosopimuksen mukaisen luottamusmiehen asema ja oikeudet on kirjattava lakiin. Luottamusmiehelle on taattava riittävä suoja, tiedonsaantioikeus ja muut oikeudet tehtävänsä hoitamiseksi.
    ● Työehtoja polkeva työehtosopimusshoppailu on estettävä muuttamalla lakia niin, että työnantaja voi vaihtaa työehtosopimuksen vain, jos työntekijät hyväksyvät sen.
    ● Ammattiliitoille on säädettävä lakiin kollektiivinen kanneoikeus, jotta liitto voi nostaa kanteen oikeudessa työntekijän puolesta.
    ● Alipalkkaus ja muu työntekijöiden hyväksikäyttö on kriminalisoitava.
    ● Työturvallisuusrikosten tuomioita on kovennettava ja työtapaturmien uhrien korvauksia nostettava.
    ● Työsuojeluviranomaisen resursseja ja valvontakeinoja on lisättävä.
    ● Perusturvaa ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa on parannettava ja työttömyyskassajärjestelmä säilytettävä.
    ● Vuorotteluvapaan ehdot on palautettava vähintään vuoden 2014 tasolle.
    ● Työntekijällä pitää olla oikeus sairastaa kotona omalla ilmoituksella kolme päivää.
    ● Hyvinvointialueiden on huolehdittava, että työntekijät saavat nopeasti tarvitsemansa sairauslomatodistuksen.
    ● Kilpailukykysopimuksessa työntekijöiden maksettavaksi siirretyt sosiaaliturvamaksut (2,05 prosenttiyksikköä) on siirrettävä takaisin työnantajien maksettavaksi.

  3. Yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta on lisättävä

    ● Julkisten palveluiden ja sosiaaliturvan laatu sekä rahoitus on turvattava riittävällä verotuksella.
    ● Tuloeroja on pienennettävä oikeudenmukaisella veropolitiikalla: verotuksen progressiota on lisättävä, pääomatulot ja ansiotulot on verotettava samalla asteikolla sekä osinkotulojen verovapaus on poistettava.
    ● Harmaa talous on laitettava kuriin lisäämällä viranomaisten, kuten verottajan ja työsuojelun resursseja sekä kiristämällä rangaistuksia.
    ● Yhteiskunnan kannalta tärkeä infrastruktuuri kuten liikenneverkot, energiahuollon verkostot, jätehuolto, vesihuolto ja tietoliikenneverkot on pidettävä julkisessa omistuksessa.
    ● Liikenneväylien kunnossapitoon on osoitettava lisää rahaa, jotta elinkeinoelämän ja työmatkaliikenteen tarvitsemat tiet saadaan kuntoon ja korjausvelkaa vähennettyä.
    ● Työmatkaliikennettä on tuettava niin, että julkisen liikenteen käyttökustannukset ovat kohtuulliset ja työmatkakulujen verovähennysoikeus pysyy vähintään nykyisellä tasollaan.
    ● Kohtuuhintaista asuntotuotantoa on lisättävä kasvukeskuksissa asumisen kustannusten pienentämiseksi.
    ● Ammatillisen koulutuksen rahoitusta on parannettava sekä työpaikkaohjaajien asemaa ja resursseja on vahvistettava, jotta opiskelijat saavat laadukasta opetusta ja ohjausta riittävästi.


>> Tutustu myös SAK:n tavoitteisiin eduskuntavaaleissa

Liity
jäseneksi