Kuntonen Kesäpäivillä Forssassa: Kaupan ja teollisuuden kerrottava, mistä ruuan hinta muodostuu

27.8.2011

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto haluaa elintarvikkeiden kuluttajahinnat läpinäkyviksi.

- Kaupan ja teollisuuden pitää avoimesti kertoa elintarvikkeiden hintojen rakenne ja hintakehitys, vaatii Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

- Maataloustuottajien saama osuus ja arvonlisäveron osuus ruuan hinnasta on tiedossa. Työnantajat kertovat mielellään, mikä on palkkojen osuus kuluista. Nyt myös kaupan ja teollisuuden osuus hinnoista on saatava läpinäkyväksi, Kuntonen sanoo.

Kuntosen mielestä kuluttajalla on oikeus tietää, mistä ruuan hinta koostuu, erityisesti, kun paljon puhutaan kotimaisen ruuan kalleudesta.

- Kotimaisen ruuan aseman turvaamiseksi ja uskottavuuden lisäämiseksi olisi tärkeä selvittää ja avata kuluttajalle, onko kotimaisessa elintarvikeketjussa välistävetäjiä, jotka nostavat kuluttajahintoja ja heikentävät kotimaisen ruuan kilpailuasemaa, Kuntonen sanoo.

- Nyt kun kauppa ja teollisuus salaavat hinnan koostumisen, herää kysymys, maksavatko kuluttajat elintarvikkeiden hinnoissa uudet isot automarketit ja liikenneasemat, Kuntonen kysyy.

Kuntonen puhuu lauantaina Forssassa SEL:n kesäpäivillä, jotka kokoavat lähes 900 elintarvikealan työntekijää Forssaan.

 

Kesäpäivistä voi antaa palautetta lomakkeella.

Kesäpäivien urheilulajien tulokset löytyvät SelNetin uutisista.