Elintarviketyöläisten vaaliliitto voitti SEL:n vaalit ja lisäsi kannatustaan 60 prosenttiin

27.4.2012

Puoluepoliittisesti sitoutumaton Elintarviketyöläisten vaaliliitto on voittanut keskiviikkona päättyneet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton vaalit.
 
Elintarviketyöläisten vaaliliitto sai vaaleissa 60 prosenttia kaikista annetuista äänistä ja vaalien toinen vaaliliitto, elintarvikedemareiden ja sitoutumattomien Uudistava vaihtoehto 40 prosenttia.
 
Edellisissä vaaleissa vuonna 2007 Elintarviketyöläisten vaaliliiton kannatus oli 56 prosenttia ja sosiaalidemokraattien ja sitoutumattomien 44 prosenttia, joten enemmistöasemassa liiton hallinnossa oleva Elintarviketyöläisten vaaliliitto lisäsi kannatustaan peräti neljällä prosenttiyksiköllä.
 
- Olemme erittäin tyytyväisiä vaalitulokseen. Haluamme kiittää jäseniä tästä vahvasta valtakirjasta, jolla jatkamme edelleen työtä jäsenlähtöisessä ja itsenäisessä liitossa parempien työehtojen puolesta, Elintarviketyöläisten vaaliliittoa johtava SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
 
Kaksi valtakunnallisten vaaliliittojen ulkopuolista valitsijayhdistysten asettamaa ehdokasta saivat noin 0,2 % äänistä.
 
Vaaleissa valittiin 97 edustajaa SEL:n edustajakokoukseen, joka on Hämeenlinnassa 8.-10.6.2012. Kokousedustajat valittiin vaaleissa kolmesta vaalipiiristä, joissa jokaisessa käytiin oma vaali SEL:n neljällä sopimusalalla.
 
Elintarviketyöläisten vaaliliitto sai 60 edustajaa kokoukseen ja Uudistava vaihtoehto 37. Vuoden 2007 vaaleissa kokousedustajia oli 103, joista Elintarviketyöläiset saivat 58 ja Elintarvikedemarit 45 paikkaa.
 
Vaalien äänestysprosentti oli 40. Se laski edellisten edustajakokousvaalien 47,6 prosentista.
 
- Vaikka äänestysaktiivisuus on edelleen kohtuullinen ammattiliittovaalien äänestysprosenttien vertailussa, lasku on huolestuttava asia. Vaikka jäsenten enemmistö olisikin tyytyväinen liiton toimintaan, on tärkeää, että mahdollisimman moni jäsen vaikuttaa ja käyttää äänioikeuttaan liiton vaaleissa. Meidän on nyt syytä yhdessä arvioida äänestysprosentin laskun syyt ja miettiä, mitä voimme tehdä, jotta saamme sitä seuraavissa vaaleissa nostettua, Kuntonen toteaa.
 
Veli-Matti Kuntonen on Elintarviketyöläisten vaaliliiton ehdokas jatkamaan liittopuheenjohtajana.
 
Vaaleissa annettiin yhteensä reilut 14 000 ääntä postivaaleissa 28.3.-4.4.2012 ja uurnavaaleissa 18.-25.4.2012.
 


SEL kiittää kaikkia vaalien järjestelyihin osallistuneita, ehdokkaita ja äänestäjiä!