Varför deltar vi i den politiska #VägandeSkäl-strejken?

Fackförbunden har #VägandeSkäl att försvara arbetstagarnas rättigheter och motsätta sig regeringen Orpos förslag.

1. Varför deltar vi i den politiska #VägandeSkäl-strejken?

#VägandeSkäl är FFC:s och fackförbundens kampanj, vars mål är att motverka statsminister Petteri Orpos regerings förslag, som försvagar arbetstagarnas strejkrätt, arbetsvillkor och arbetslöshetsskydd. Eftersom regeringen inte lyssnar till oss är vi tvungna att försvara arbetstagarnas rättigheter med politiska strejker.

Läs mera och kolla regeringens nedskärningslista på adress www.selry.fi/painavasyy.

2. Vad är en politisk strejk?

En politisk strejk riktar sig inte mot arbetsgivarna utan mot de politiska beslutsfattarna eller med andra ord Finlands regering.

En politisk strejk är en laglig strejk. Strejken kan inte föranleda några följder för de enskilda arbetstagarna. Arbetsgivaren kan inte säga upp eller avsluta arbetstagarens arbetsförhållande på grund av deltagande i strejken.

Den politiska strejken omfattar på de arbetsplatser där strejk utlysts allt strejkbelagt arbete och de arbetstagare som utför arbetet. Strejken omfattar också arbetstagare som inte tillhör något fackförbund och exempelvis inhyrda arbetstagare.

Arbetsgivaren betalar inte ut någon lön under strejken. SEL betalar strejkbidrag till sina medlemmar.

3. Varför drabbas arbetsgivare som är oskyldiga av strejken?

Om regeringen Orpos förslag går igenom ökar de arbetsgivarnas makt och försvagar arbetstagarnas rättigheter. Arbetsgivarna är inte ”oskyldiga” till regeringens förslag. Arbetsgivarnas organisationer har själva krävt att just de här försvagningarna av arbetstagarnas rättigheter genomförs i sina egna målsättningar inför riksdagsvalet.

4. Vilka är våra krav i de politiska strejkerna?

Vi vill inte att regeringen Orpo ökar osäkerheten i det finländska arbetslivet. Vårt mål är att regeringen avstår från de förslag som försvagar arbetstagarnas strejkrätt, arbetsvillkor och arbetslöshetsskydd.

Bli
medlem