SEL är redo bekämpa försvagningar av arbetstagarnas rättigheter

SEL är tillsammans med andra fackförbund redo för kampåtgärder på livsmedelsbranschens arbetsplatser för att motverka regeringen Orpos försvagningsförslag.

Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL godkänner inte regeringen Petteri Orpos planer på att märkbart försvaga arbetstagarnas rättigheter och arbetslöshetsskydd. SEL är, tillsammans med andra FFC-anslutna fackförbund redo för kampåtgärder på livsmedelsbranschens arbetsplatser för att bekämpa regeringens försvagningsförslag.

– Orpos och Purras regering går, på ett hårt sätt som saknar motstycke till attack mot arbetstagarnas rättigheter och ställning. Vi är redo för motåtgärder för att försvara arbetstagarna, säger SEL:s ordförande Veli-Matti Kuntonen.

I det regeringsprogram som Samlingspartiets, Sannfinländarnas, SFP:s och Kristdemokraternas regering antagit har man överenskommit om en lång rad lagförändringar som försvagar arbetstagarnas rättigheter och ställning. Regeringen bereder för tillfället med en snabb tidtabell lagförslag vars avsikter först är att begränsa arbetstagarnas strejkrätt och därefter driva igenom försvagningar av arbetsvillkoren och socialskyddet.

– Om regeringen Orpos förslag går igenom kommer det finländska arbetslivet utan tvivel att bli hårdare och arbetstagarnas liv osäkrare. Tidsbundna arbetsförhållanden ökar och uppsägningar av arbetstagare underlättas. Möjligheterna ökar att försvaga löner och andra arbetsvillkor med lokala avtal utan medverkan av förtroendevalda. Dialogen mellan arbetstagare och arbetsgivare minskar genom att överföra en stor del av företagen utanför samarbetslagstiftningen, konstaterar Kuntonen.

Vid sidan om försvagningar för arbetstagarna i alla branscher har man i regeringen Orpos program också överenskommit om att fr.o.m. 1.3.2025 slopa bageriarbetslagen. SEL motsätter sig slopandet av bageriarbetslagen och underströk redan under pågående regeringsförhandlingar i ett utlåtande riktat till förhandlarna att lagen är nödvändig för att trygga arbetstagarnas utkomstnivå och försäkra sig om tillgänglig arbetskraft. SEL:s mål är, att bageribranschens arbetstagare också i fortsättningen ska ha rimliga arbetsvillkor.

SEL:s bedömning är att åtgärderna i regeringsprogrammet vid sidan om att de försvagar det finländska arbetslivet också kommer att försvåra arbetskraftsbristen.

SEL:s förbundsstyrelse behandlade på sitt möte i augusti regeringsprogrammet och SEL:s verksamhet för att höja den organisatoriska beredskapen. SEL informerar livsmedelsbranschens arbetstagare om effekterna av regeringen Orpos försvagningsförslag och bereder sig för att på livsmedelsbranschens arbetsplatser motarbeta regeringens försvagningar av arbetslivet.

Bli
medlem