Politisk åsiktsyttring mot aktiveringsmodellen fredagen 2.2.2018

SEL deltar i den politiska åsiktsyttringen för att skrota aktiveringsmodellen som beskär arbetslöshetsskyddet och bemöter de arbetslösa orättvist.

SEL uppmanar alla arbetstagare i livsmedelsbranschen att delta i den politiska åsiktsyttringen, som ordnas fredagen 2.2.2018 i Helsingfors på Senatstorget klockan 11-13.

På arbetsplatserna i livsmedelsbranschen kan man fredagen 2.2.2018 ordna politiska stridsåtgärder såsom strejker och arbetsnedläggelser. Man beslutar om stridsåtgärderna på varje arbetsplats separat, vid arbetsplatsens verkstadsklubbs eller fackavdelnings möte.

SEL har meddelat livsmedelsbranschens arbetsgivarförbund ETL samt riksförlikningsmannen att SEL:s medlemmar kommer att delta i den politiska åsiktsyttringen mot aktiveringsmodellen och att detta kommer att orsaka politiska stridsåtgärder på arbetsplatserna i livsmedelsbranschen.

Strejken gäller alla strejkbelagda arbeten och de som utför dem, också arbetstagare som inte hör till fackförbunden. Den politiska strejken är inte riktad mot arbetsgivaren. Den är en laglig strejk, fastän den genomförs medan kollektivavtalet är i kraft. När man har fattat beslut om en politisk strejk i verkstadsklubben eller fackavdelningen och man i förväg har meddelat arbetsgivaren om den, kan strejken inte leda till några påföljder för fackavdelningen, verkstadsklubben eller en enskild arbetstagare.

Läs mer på finska: www.selry.fi/aktiivimalli
 

Bilagor