Närmare 6000 arbetstagare i livsmedelsbranschen försvarar med en politisk strejk arbetsvillkoren, strejkrätten och arbetslöshetsskyddet

Livsmedelsbranschens arbetstagare motsätter sig med sin politiska strejk de försvagningar av arbetstagarnas arbetsvillkor och strejkrätt samt nedskärningar i arbetslöshetsskyddet som regeringen Orpo driver på.

Finlands Livsmedelsarbetareförbund SEL inleder politiska strejker på livsmedelsbranschens arbetsplatser för att uppmana regeringen Petteri Orpo att avstå från sina försvagningsförslag riktade mot arbetstagarna. Under de en eller två dygn långa politiska strejkerna i nästa vecka deltar 15 av livsmedelsbranschens arbetsplatser och cirka 4000 arbetstagare. Senare i november ansluter sig fler arbetsplatser i livsmedelsbranschen och cirka 2000 arbetstagare till strejken, vilket innebär att sammantaget närmare 6000 arbetstagare i livsmedelsbranschen deltar i strejken under november.

Livsmedelsbranschens arbetstagare motsätter sig med sin politiska strejk de försvagningar av arbetstagarnas arbetsvillkor och strejkrätt samt nedskärningar i arbetslöshetsskyddet som regeringen Orpo driver på och kräver att regeringen avstår från sina försvagningsförslag.

– Regeringen Orpos strävan är att försvaga arbetstagarens ställning på arbetsplatsen och arbetstagarnas fackförbunds ställning i samhället. Regeringens mål är inte att på något plan, inte lokalt, inte på förbundsnivå öka avtalandet. Avsikten är entydigt att öka arbetsgivarnas ensidiga beslutanderätt på arbetsplatsen. Det här kan vi inte acceptera. Eftersom regeringen inte lyssnar till vad vi säger är vi tvungna att försvara arbetstagarnas rättigheter med politiska strejker, säger SEL:s ordförande Veli-Matti Kuntonen.

I den politiska strejken under november deltar närmare var fjärde arbetstagare i livsmedelsbranschens företag som omfattas av SEL:s kollektivavtal. Strejken gäller allt arbete på arbetsplatsen underställt SEL:s kollektivavtal, förutom eventuellt nödarbete.

SEL:s politiska strejker ingår som en del av de FFC-anslutna fackförbundens gemensamma #VägandeSkäl-kampanj till försvar för arbetstagarna mot regeringens ensidiga försvagningsförslag. SEL är redo att, tillsammans med andra fackförbund fortsätta och utvidga de politiska strejkerna om regeringen inte avstår från sina försvagningsförslag.

– Den betydande begränsning av strejkrätten som regeringen driver på är nyckeln till att komma åt att försvaga våra arbetsvillkor och skrota vårt arbetslöshetsskydd, därför måste vi med alla medel försöka motarbeta detta, konstaterar Kuntonen.

Läs mer: www.selry.fi/lakko

Bli
medlem