Chipsters Food fortsätter trots allt med produktionen på Åland, dock i mindre skala än tidigare

Fiskförädlingsföretaget Chipsters Food fortsätter trots allt på Åland i sin produktionsanläggning i Mariehamn. Senaste höst sade arbetsgivaren upp hela personalen och beslöt stänga fabriken före utgången av januari i år.

Man meddelade personalen om att samarbetsförhandlingar inleds bara 5 dagar efter att det framkommit att svenska Martin & Servera hade sålt Chipsters Food till finländska PNM Holding.

Efter samarbetsförhandlingarna sades alla de 21 arbetstagarna på fabriken i Norrböle i Mariehamn upp. Då hade företaget planer på att överföra produktionen från Åland till fastlandet.

Men under julen meddelade arbetsgivaren till arbetstagarna att produktionen av fiskbullar och rökta fiskprodukter skulle fortsätta på Åland och att åtminstone 6 arbetstagare i produktionen och 2 förmän skulle få fortsätta.

Alla de nyanställda arbetstagarna var fortsättningsvis uppsagda, så inget avbrott skedde i deras arbetsförhållanden utan arbetet fortsatte direkt.

Huvudförtroendeman Stanislaw Kolodziejcyk som är en av dem som fortsätter på fabriken är glad över att åtminstone en del av arbetsplatserna kunde räddas. Däremot är han missnöjd över hur arbetsgivaren skötte processen kring samarbetsförhandlingarna.

I februari meddelade de åländska medierna att ägarna till Chipsters nu siktar på investeringar för att höja fabrikens certifieringsklassificering och som man hoppas ska förbättra Chipsters ställning på exportmarknaden.

PNM Holding verkställande direktör Gustaf Salmelin säger till Nya Åland att fabriken med de nya investeringarna får en sista möjlighet att fortsätta.

-Om planerna på att uppdatera hygiencertifikatet lyckas blir det här en toppenfabrik, säger Salmelin.

Chipsters Food har vid sidan om huvudkontoret och produktionsanläggningen i Mariehamn produktion i Borgå och Kervo, där också bolagets lager och logistikcentral finns. Chipsters HoReCa-affärsverksamhet överfördes i början av februari till Barons Food som samtidigt bytte namn till Chipsters-Barons Food Ab.