Allekirjoita kansalaisaloite alipalkkauksen kriminalisoimiseksi

Turkulaiset ay-aktiivit aloittivat helmikuussa nimien keräämisen kansalaisaloitteeseen, jolla vaaditaan työehtosopimuksen alittavan palkan maksamisen kriminalisointia. SAK:n ja ammattiliittojen tavoitteena on jo pitkään ollut saada alipalkkaus syytteen alaiseksi rikokseksi, jolloin poliisi voi tutkia ja syyttäjä syyttää rikoksesta, vaikka asianomistaja ei vaatisikaan siitä rangaistusta.

Tällä hetkellä työnantajalle ei tule rangaistusta työehtosopimuksen alittavan palkan maksamisesta työntekijälle. Työnantaja joutuu ”pahimmillaan” maksamaan vain palkkasaatavat korkoineen, jos työntekijä vaatii hänelle kuuluvia palkkoja. Usein alipalkkaukseen ei puututa ja palkkasaatavat jäävät kokonaan perimättä, kun yksittäiset työntekijät pelkäävät joutuvansa ongelmiin työnantajan kanssa.

SEL tukee kansalaisaloitetta alipalkkauksen kriminalisoimiseksi. SEL vaatii, että alipalkkauksen kriminalisointi sekä ammattiliittojen joukkokanneoikeus kirjataan parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa seuraavan hallituksen ohjelmaan. Näin lakia ja sopimuksia rikkovat työnantajat saataisiin paremmin kiinni ja vastuuseen teoistaan. Tämä olisi koko yhteiskunnan, työntekijöiden sekä kaikkien rehellisten työnantajien etu.

Aloitteen voi allekirjoittaa kansalaisaloitteen verkkosivuilla.

Eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväkseen, jos aloite kerää 27.8.2019 mennessä vähintään 50 000 allekirjoitusta.