Puheenjohtajan blogi

Suomen Yrittäjät työmarkkinoiden sumuttaja22.10.2020 09:41

Vielä joitain vuosia sitten työnantajien yksiselitteinen työmarkkinaääni oli Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Nyt EK:n viereen on kiilannut Suomen Yrittäjät, jolle vain mielikuvitus on rajana sille, mitä se voi ehdottaa.

Suomen Yrittäjien tavoitteet eivät rajoitu työehtojen heikentämiseen, vaan tavoitteena on kaataa koko työehtosopimusjärjestelmä. Sama tavoite näyttää olevan myös EK:sta irtautuneella ja nyttemmin myös työehtosopimustoiminnan lopettaneella Metsäteollisuus ry:llä. Näyttää siltä, että nämä tahot pyrkivät hyväksikäyttämään koronakriisin aiheuttamaa ahdinkoa tavoitteeseensa päästäkseen, mikä on suoraan sanottuna ala-arvoista ja tuomittavaa.

Yrittäjäjärjestössä on ymmärretty kahden asian olevan työnantajien yksipuolisen sanelun esteenä: järjestäytyminen ja työehtosopimukset. Suomen Yrittäjien nokkamiehen Mikael Pentikäisen aarrearkusta riittääkin esityksiä järjestäytymisen heikentämiseksi ja työehtosopimusjärjestelmän kumoamiseksi.

Työntekijöiden järjestäytyminen – eli ammattiliitot – ovat este työnantajapuolen yksipuoliselle määräysvallalle ja toisaalta tae sopimiseen perustuvalle työehtojärjestelmälle. Siksi yrittäjäjärjestö pyrkii saamaan järjestäytymisen alas.

Yrittäjien puhe paikallisesta sopimisesta on mitä suurinta sumutusta. Heidän tavoitteenaan ei todellakaan ole sopiminen, vaan sanelun mahdollistaminen. Työntekijän ainoa turva olisi lainsäädäntö, muuten toteutettavat työehdot olisivat täysin työnantajan käsissä.

Tämäkö sitten olisi edistyksellistä? Mielestäni taantumuksellisempaa ajattelua on vaikea löytää. Onneksi maassamme on myös aidosti edistyksellisesti ajattelevia yrittäjiä, jotka näkevät tasapainoiseen sopimiseen perustuvan työmarkkinamallin hyödyt yritystoiminnalle sekä yhteiskunnalle.

Meillä on molemminpuoliseen järjestäytymiseen perustuva järjestelmä, jossa pystytään sopimaan yhteisesti työehdoista. Ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen sopimat työehtosopimukset ovat taanneet vakaat ja ennustettavat työmarkkinat. Sopiminen on aina välillä ollut tuskaista puolin ja toisin, mutta niin sen kuuluu mennäkin, kun toinen osapuoli ostaa työpanosta ja toinen myy sitä.

Tuota, pitäisiköhän kuitenkin ottaa koppi näin työehtosopimusneuvotteluiden alla tuosta Yrittäjien Pentikäisen kehotuksesta yrityksille maksaa työntekijöidensä työttömyyskassan jäsenyys. Jos on niin, että yritykset haluavat maksaa työntekijöidensä työttömyyskassan jäsenmaksut, niin asianhan voi hoitaa tasapuolisesti yleissitovilla työehtosopimuksilla kuntoon?


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 22.10.2020 11:06

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Jurva-Markus Vehasmaa (24.10.2020 10:53)
Työnantajat tosiaan toitottavat paikallista sopimista. Eivät kuitenkaan ole hyvinä aikoina käyttäneet mahdollisuuttaan sopia minimiehtoja parempia työehtoja.

Nyt sitten kuitenkin haluavat sopia minimiehtoja huonomista ehdoista, vastineena mistä? Ei mistään. Vastineeksi ei saada parempaa irtisanomissuojaa, ei sovittua kompensointia sitten kun ajat paranee, ei yhtään mitään.

Yrittäjien avaus työttömyyskassan maksamisesta työntekijöille on mielenkiintoinen. Tosin laki edellyttää tasa-arvoa palkkauksessa joten jos maksetaan YTK-kassa, niin liiton jäsenille pitää maksaa sitten oman liittonsa työttömyyskassa. Muuten mennään laittomilla teillä.

Kommentoi kirjoitusta
*

*

*Varmista, että et ole robotti:
* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.