Leafin Auran tehdas lopetusuhan alle: Työntekijät protestoivat ja jäivät kotiin

8.3.2012

Leafin Auran tehtaan varapääluottamusmies Päivi Rantamaa Yleisradion toimittajan haastateltavana.

Viime vuoden lopussa Leafin ja Cloetan yhdistyessä syntynyt uusi makeiskonserni Cloetta ilmoitti tänään aikovansa sulkea Suomen Auran tehtaansa. Lakkautusuhan alla ovat lisäksi konsernin Ruotsin Gävlen ja Alingsåsin tehtaat. Tehtaiden tuotanto aiotaan siirtää tehtäväksi konsernin muihin yksiköihin, joita on yhteensä 12, kuudessa eri maassa.

Irtisanomisuhan alla on 345 työntekijää, joista Suomessa 140 ja Ruotsissa 205. Auran tehtaan nykyinen henkilöstömäärä on ollut 110, joista noin 90 on tehnyt töitä SEL:n työehtosopimuksella. Cloetan henkilöstön kokonaismäärä on Suomessa ollut 275. Tänään ilmoitetut, 13.3.2012 alkavat yhteistoimintaneuvottelut eivät koske yrityksen myyntihenkilöstöä.

Tehtaiden alasajoaikeita Cloetta perustelee tiedotteessaan ”erittäin kilpailluilla ja kypsillä markkinoilla, minkä takia on jatkuvasti vähennettävä kuluja”. Auran tehtaan työntekijöille asiasta kerrottiin tänään tiedotustilaisuudessa.

- Meidän työntekijöiden tunnelmat ovat nyt hyvin järkyttyneet. Tämä uutinen oli shokki ja tuli yllätyksenä meille. Tehtaaseen on viime vuosina investoitu ja tehdas on ollut kannattava. Näyttää siltä, että työpaikat viedään nyt maihin, joissa työntekijöillä on huonommat työehdot ja työ voidaan teettää halvemmalla, Leafin Auran tehtaan varapääluottamusmies Päivi Rantamaa sanoo.

Työntekijät päättivät osoittaa mieltään työnantajan suunnitelmia vastaan jäämällä kotiin. Töihin työntekijät palaavat sunnuntai-iltana yövuoroon.

- Lain mukaiset yt-neuvottelut käydään, mutta kyllä meistä tuntuu siltä, että päätökset tehtaan lopettamisesta on jo tehty. Työnantaja ilmoitti tänään, että 1.1.2013 asti on taattu työpaikat niille työntekijöille, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, Rantamaa kertoo.

Parhaillaan vuorotteluvapaalla oleva pääluottamusmies Sirpa Junikka osallistuu myös yt-neuvotteluihin.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto ei hyväksy yrityksen toimintaa.

- Ei mahdu kenenkään oikeustajuun, että suunnitellaan kannattavan ja tuottavan yksikön alasajoa. Tämä on paitsi surullinen päivä elintarviketyöntekijöille ja suomalaiselle makeisteollisuudelle, myös raju isku kotimaisille elintarvikebrändeille. Ilmeisesti Leaf aikoo jatkossa tehdä tunnetut kotimaiset tuotemerkkinsä, Sisu- ja Leijona -pastillit, ulkomailla. Italialainen Sisu ei kuitenkaan maistu samalle suomalaisen suussa, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.