Julkisten ruokahankintojen vastuullisuutta lisätään hallituksen periaatepäätöksellä

11.7.2016

Juha Sipilän hallitus päätti kesäkuussa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan jatkossa tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä hallituksen periaatepäätöksen pitäisi näkyä julkisissa keittiöissä tarjottavan kotimaisen ruuan määrän kasvuna.

Suomen julkisten hankintojen yhteenlaskettu arvo on vuosittain 35 miljardia euroa, josta ruokahankintojen osuus on 350 miljoonaa euroa. Periaatepäätöksellä odotetaan olevan merkittävä vaikutus kotimaisten tuotteiden ja yritysten palveluiden kysynnälle.

- Sitoudumme ostamaan ruokaa kunnioittaen niitä sääntöjä, joiden noudattamista edellytämme ruuantuottajiltamme. Julkiset hankinnat luovat alueilla työpaikkoja ja kasvattavat verotuloja. Myös kuntia ja maakuntia kannustetaan sisällyttämään palvelu- tai hankintastrategioihinsa nämä tavoitteet ja periaatteet, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Periaatepäätös astui voimaan välittömästi, ja sen vaikutukset alkavat näkyä uusissa hankintasopimuksissa. Maa- ja metsätalousministeriö aloittaa periaatepäätöksessä luvatun oppaan valmistelun yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tiiviisti uuden hankintalain käsittelyn kanssa valmisteltavan oppaan on tarkoitus valmistua syksyllä.

- Periaatepäätöksellä halutaan osaltaan edistää esimerkiksi luomumaidon, saparollisen possun, nokkansa säilyttäneen broilerin ja salmonellavapaiden munien käyttöä julkisissa keittiöissä, Tiilikainen kertoo.