Forssan HK Ruokatalossa yt-neuvottelut täysin jumissa

20.6.2006

Forssan HK Ruokatalon leikkaamotoimintojen työntekijät, 320 henkeä, päättivät tiistaiaamuna olla edelleen poissa työpaikaltaan torstaiaamuun 22. kesäkuuta saakka, jolloin työhuonekunta kokoontuu seuraavan kerran pohtimaan tilannetta. Työntekijät poistuivat työpaikaltaan torstaiaamuna 15. kesäkuuta vastalauseena työantajan tapaan hoitaa käynnissä olevia yt-neuvotteluja. Työnantaja julisti samalla teurastamoon työsulun.

HK Ruokatalo aloitti toukokuun alussa yhteistoimintaneuvottelut Forssan tuotantolaitoksen leikkaamotoiminnoissa. Neuvottelut liittyvät tuotantolaitoksen linjaston uusimiseen.

Neuvottelut ovat varapääluottamusmies Janne Niemisen mukaan jumiutuneet täysin. – Työantaja ei ole liikahtanut asemistaan piiruakaan eikä ole myöskään toimittanut työntekijöiden neuvottelijoille kaikkia tietoja ja papereita, joita yt-neuvottelujen aloittaminen edellyttää. Työnantajan täydellinen neuvotteluhaluttomuus on ajanut tilanteen umpikujaan.

Omituisia ovat työnantajan syytökset, että työntekijät piittaamattomuudellaan aiheuttavat yritykselle taloudellisia vahinkoja juhannussesongin alla. Työntekijäpuoli muistuttaa, että se ei ole yt-neuvotteluja aloittanut. Työnantajapuoli on itse päättänyt neuvottelulinjastaan, joka vaihtoehdottomuudellaan on johtanut vallitsevaan tilanteeseen

Varapääluottamusmies Niemisen mukaan Forssassa ei ole välitöntä työpistekohtaista väen vähentämistarvetta. – Työpisteitä ei ole kartoitettu etukäteen. Työvoiman lopullinen tarve selviää vasta, kun uudet linjat ovat käytössä ja on riittävä varmuus siitä, että ne toimivat moitteettomasti.

Uusien linjojen vaatimia investointilaskelmia eikä takaisinmaksuohjelmia ei ole niitäkään pyynnöstä huolimatta annettu työntekijöille tiedoksi.

Työnantaja on sen sijaan osoittanut uudenlaista luovuutta painostamalla luottamusmiehiä eri tavoin. Suomen Elintarviketyöläisten Liiton liittohallitus tuomitsee 15. kesäkuuta antamassaan julkilausumassa jyrkästi Forssan HK Ruokatalon luottamusmiehiin kohdistuvan painostuksen.

Leikkaamossa työskentelevää 60 henkilöä koskevien yt-neuvottelujen on määrä päättyä juhannusviikolla. On käsittämätöntä, että työnantaja pimittää yt-neuvottelujen pohjaksi vaadittavia tietoja työntekijäpuolen neuvottelijoilta. Työnantajan toiminta osoittaa täydellistä piittaamattomuutta omasta henkilöstöstään ja välinpitämättömyyttä yt-lain henkeä kohtaan.


Lisätietoja:
Forssan HK Ruokatalon varapääluottamusmies Janne Nieminen, 040-5530828

SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, 0400-611 882
SEL:n Länsi-Suomen aluesihteeri Erkki Rantamaa, 040-542 6803