Raision yt-neuvottelut ohi: 56 ihmistä menettää työnsä

29.11.2012

Raisio-konserni on päättänyt suurimman osan lokakuussa käynnistyneistä yhteistoimintaneuvotteluista, joiden seurauksena 56 ihmistä menettää työpaikkansa. Tämä tarkoittaa 40 työsuhteen päättymistä irtisanomisin. Muut henkilövähennykset hoidetaan muilla järjestelyillä kuten työttömyysputkella ja osa-aikaeläkkeillä. Henkilöstövähennykset koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Työnsä menettävistä 56 ihmisestä 17 on työntekijöitä ja loput toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä.

Yt-neuvottelut koskivat Suomen elintarviketoimintoja, rehuvalkuaisliiketoimintaa sekä konsernin tukitoimintoja. Nyt toteutuvien kustannussäästöjen ja toimintojen uudelleenjärjestelyjen myötä Raisio ennakoi kannattavuutensa paranevan yli 4 miljoonalla eurolla.

Rehuvalkuaisliiketoimintansa kannattavuutta Raisio aikoo parantaa sopeuttamalla tuotantoa vastaamaan paremmin kotimaisen rypsin ja rapsin saatavuutta. Kotimainen öljykasvien viljely kattaa selvästi alle puolet Suomen öljykasviteollisuuden tarpeista. Tuotantoa supistamalla vältetään myös tuontisiemenestä puristetun, prosessin sivutuotteena syntyvän rypsiöljyn tappiollinen vienti. Oma supistuva rouhetuotanto korvataan tuonnilla.

- Raisiossa sijaitsevalla rehuvalkuaistehtaalla tullaan tekemään investointeja joustavuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi. Suunnitelmallisten tuotantoseisokkien aikana henkilöstölle pystytään tarjoamaan Raision tehdasalueella muita prosessitehtäviä esimerkiksi kausiluonteisten kalanrehujen valmistuksessa, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Raisio yhdistää myynti- ja markkinointiorganisaatiot yhdeksi kaupalliseksi organisaatioksi ja toimitusketjun, tuotannon sekä tuotekehityksen resurssit sopeutetaan nykyistä liiketoimintaa vastaavalle tasolle. Osaa yt-neuvotteluista jatketaan vielä vaihtoehtojen kartoittamiseksi ja tuotantokapasiteetin sopeuttamiseksi markkinatilanteeseen. Turussa sijaitsevan Non dairy -yksikön osalta yt-neuvottelut ovat vielä kesken. Tehtaalla valmistetaan muun muassa Elovena-juomia.

Tämän lisäksi Raision ja Lännen Tehtaiden yhteisyrityksen, Ateriamestarit Oy:n, toiminta on päätetty lopettaa vuoden 2012 lopussa. Suurtaloustuotteiden myynti siirtyy Raision omalle organisaatiolle ensi vuoden alusta alkaen. Ruotsissa Raisio tulee siirtymään omasta organisaatiosta jakelijayhteistyömalliin ja Baltiassa toiminta keskitetään pääasiassa Viroon.

Raisio on kasvipohjaisen ravintoon keskittynyt kansainvälinen konserni. Raision brändejä ovat muun muassa Elovena, Sunnuntai, Honey Monster, Nordic, Fox’s ja Juicee Gummee. Raisio Oyj on vuonna 1939 perustettu suomalainen pörssiyhtiö, jolla on osakkeenomistajia noin 36 000. Raision palveluksessa on noin 1900 henkilöä ja toimintaa on 11 maassa. Yhtiön päämarkkina-alueet ovat Suomi, Iso-Britannia, Ruotsi, Venäjä, Ukraina, Puola, Viro ja Tsekki.

Aikaisemmin marraskuussa Raisio tiedotti ostaneensa tšekkiläisen Candy Plus -makeisyhtiön. Yhtiön mukaan yritysosto täydentää Raision Isosta-Britanniasta hankkimaa, kannattavaa makeisliiketoimintaa. Kohteen velaton kauppahinta oli 20,5 miljoonaa euroa ja se suoritettiin Raision kassavaroista.
 
Vuonna 2011 konsernin liikevaihto oli 553 miljoonaa euroa ja liiketulos 32 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Jyrki Nurmi
Raision tehtaan pääluottamusmies
p. 044 782 1333

Merja Techtolin
Nokian myllyn pääluottamusmies
p. 040 737 9800