Kuntonen SEL:n edustajakokouksessa: Jokaiseen kuntaan lähiruokaohjelma kotimaisen ruuan aseman turvaamiseksi julkisissa hankinnoissa

8.6.2012

Veli-Matti Kuntonen avasi SEL:n edustajakokouksen Hämeenlinnassa.
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL nostaa syksyn kunnallisvaaleissa keskusteluun kotimaisen ruokatuotannon aseman ja sen tarjoamien työpaikkojen merkityksen.
 
Kunnat ovat avainasemassa, kun kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuudesta ja työpaikoista päätetään. Julkiset suurkeittiöt tarjoavat yhteensä lähes 450 miljoonaa ateriaa vuodessa.
 
- Jokaiseen kuntaan tarvitaan lähiruokaohjelma. Lähiruuan suosiminen tulee ottaa osaksi kunnan strategiaa. Kotimainen ruoka tarkoittaa työpaikkoja ja verotuloja Suomeen. Tämän luulisi kiinnostavan jokaista kuntapäättäjää, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoi edustajakokouksen avauspuheenvuorossaan.
 
Jos kuntapäättäjät haluavat, kotimaista lähiruokaa olisi mahdollista suosia julkisissa ruokapalveluissa niin, että julkisten hankintojen laatukriteerinä käytetään muun ohella tuoreutta ja lyhyttä kuljetusmatkaa.
 
- Tällä hetkellä valitettavan moni kunta ostaa ulkomaista ruokaa julkisiin keittiöihinsä. Tämä johtuu siitä, että kuntien hankintatoimissa hinta on määräävä tekijä, jonka perusteella hankintapäätökset tehdään. Jokainen voi miettiä, millaisissa oloissa ja työehdoilla sellainen ulkomailta Suomeen kuljetettu ruoka on tehty, joka on hinnaltaan halvempi kuin lähellä kotimaassa tehty ruoka, Kuntonen totesi.
 
SEL:n 19. edustajakokous alkoi tänään Hämeenlinnassa. SEL:n jäsenet ovat valinneet vaaleilla keskuudestaan 97 äänivaltaista edustajaa, jotka käyttävät päätösvaltaa kokouksessa. Edustajat päättävät esimerkiksi liiton toiminnan ja talouden suuntaviivat vuosille 2012-2017 ja valitsevat liiton hallinnon: liittovaltuuston, liittohallituksen ja liittopuheenjohtajan.