« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Tämä on SEL

Tämä on SEL

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on elintarvikealan työntekijöiden oma ammattiliitto, joka huolehtii jäsentensä palkka- ja muista työehdoista. SEL neuvottelee leipomo-, lihanjalostus-, maidonjalostus-, teollisuus- sekä virvoitusjuoma- ja panimoalojen työntekijöiden työehtosopimukset työnantajaliiton kanssa. Yleissitovat työehtosopimukset määrittelevät kaikkien elintarvikealan työntekijöiden palkka- ja muiden työehtojen vähimmäistasot. Paikallisesti voidaan sopia työehtosopimusta paremmin, mutta ei huonommin.

SEL:n jäsenyydellä turvaat selustasi sekä työelämässä että työttömyyden varalta ja vaikutat omiin työehtoihisi ja oman työpaikkasi asioihin. Liiton jäsenenä olet mukana myös turvaamassa ja parantamassa kaikkien elintarvikealan työntekijöiden työehtoja ja työoloja sekä kotimaisten elintarvikkeiden ja kotimaisen työn arvostusta.

SEL:n jäsenenä saat neuvontaa kaikissa palkka- ja muissa työsuhdeasioissa sekä apua ongelmien selvittämiseen työpaikkasi luottamusmieheltä ja liiton aluetoimistolta. Jos sinulle tulee erimielisyyksiä työnantajasi kanssa, eikä sopuun päästä neuvottelemalla, SEL vie tarvittaessa asiasi oikeuden ratkaistavaksi. Sinulle voidaan myöntää liiton oikeusapu, jolloin saat maksuttomat lakimiespalvelut.

SEL:n jäsenmäärä on 30 000 (30 047 jäsentä 1.1.2020), joista työikäisiä on noin 19 000 ja eläkeläisiä noin 11 000. Kaikista SEL:n jäsenistä naisia on noin 57 % ja työikäisistä naisia on 49 %. Työikäisistä jäsenistä joka kolmas on alle 35-vuotias. Lähes 80 prosenttia elintarvikealan työntekijöistä on SEL:n jäseniä.

SEL:n jäseneksi liityt ammattiosaston kautta. Liittoon kuuluu 62 ammattiosastoa, jotka ovat itsenäisiä rekisteröityjä yhdistyksiä. Ammattiosastot valvovat jäsentensä etuja ja järjestävät monenlaista toimintaa, esimerkiksi koulutusta ja vapaa-ajan tapahtumia sekä tarjoavat paikallisia jäsenetuja.

SEL on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja Teollisuuden palkansaajat TP:n jäsen.

Elintarviketeollisuus on Suomen suurin kulutustavaroiden valmistaja ja neljänneksi suurin teollisuudenala, jonka liikevaihto oli 11,2 miljardia euroa vuonna 2018. Suomen elintarvikeviennin arvo oli 1,6 miljardia euroa ja tuonnin 4,6 miljardia euroa vuonna 2018. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on 82 prosenttia.

Elintarviketeollisuus työllistää Suomessa suoraan noin 38 000 ihmistä, joista työntekijöitä on noin 25 000 ja loput toimihenkilöitä sekä yrittäjiä. Toimipaikkoja on lähes 1800 ympäri Suomea. Koko kotimainen ruokaketju pellolta pöytään ja ravintolaan työllistää suoraan ja välillisesti noin 340 000 ihmistä eli 13 prosenttia koko Suomen työllisestä työvoimasta.


22.10.2020 klo 06:21:20