Voimassa olevat saarrot

Katso myös

Tietoa yhteistoimintalaista ja sen tulkinnasta.

Tietoa yt-asiamiehen toimiston palveluista.

Tietoa vuosilomalaista ja sen tulkinnasta.

Tietoa muutoksista, joita sairausvakuutuslain ja työterveyshuoltolain muutokset aiheuttavat 1.6.2012 alkaen.

Tietoa ikäjohtamisesta ja ikäohjelmista eri yrityksissä.

Tietoa vuokratyöntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Sopimusalat ja työehtosopimukset

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL neuvottelee alan työnantajaliittojen, Elintarviketeollisuusliitto ETL:n ja Maidonjalostajien ja meijeritukkukauppiaiden liitto M2L:n, kanssa alalle työehtosopimukset eli tessit.

Yleissitovat työehtosopimukset koskevat kaikkia alan työnantajia ja työntekijöitä, myös niitä, jotka eivät ole järjestäytyneet työnantaja- ja työntekijäliittojen jäseniksi.

SEL:n työehtosopimuksista kaikki muut ovat yleissitovia, paitsi SEL:n ja ETL:n välinen meijerialan työehtosopimus, joka on normaalisitova eli sitä noudatetaan vain ETL:n jäsenyrityksissä.

Maidonjalostusalan yleissitova työehtosopimus on SEL:n ja M2L:n välinen työehtosopimus, jota noudatetaan M2L:n jäsenyritysten lisäksi kaikissa alan yrityksissä, jotka eivät ole ETL:n jäsenyrityksiä, myös siis järjestäytymättömissä yrityksissä.

Työehtosopimuksessa määritellään kaikkien alan työntekijöiden työehtojen vähimmäistasot, kuten palkat, lisät, ylityökorvaukset, lomaltapaluurahat ja sairausajanpalkat. Työehtosopimuksissa määritellään myös esimerkiksi työajat, vuosilomaoikeus ja pekkaspäivät. Myös monet työympäristöön, turvallisuuteen, terveyteen ja työsuojeluun liittyvät asiat kuuluvat työlainsäädännön lisäksi työehtosopimuksiin.

Oman alasi tessin löydät tältä sivulta. Nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 1.4.2014-31.1.2017.


Jos sinulla on kysyttävää työehdoistasi, oman työpaikkasi luottamusmies auttaa sinua. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan aluesihteeriin oman alueesi SEL:n aluetoimistoon.
 

Elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimukset:
 

Yleissitovat työehtosopimukset:
 

Leipomoalan työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

  • Leipomoalan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet mm. leipomon tai konditorian tuotanto-, varasto- tai ylläpito-osastolla.

Liha-alan työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

  • Liha-alan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet mm. teurastamossa, makkaratehtaassa, einestehtaassa tai ylläpito-osastolla.

Maidonjalostusalan työntekijöitä koskeva työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

  • Meijerialan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet mm. meijerissä, sulatejuustotehtaassa, jäätelötehtaassa tai ylläpito-osastolla (poislukien ETL:n jäsenyritykset).
     

Teollisuuden työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

  • Teollisuuden työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet elintarviketeollisuudessa esimerkiksi eines-, keksi- tai makeistehtaassa tai ylläpito-osastolla.

Panimo- ja virvoitusjuoma-alan työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

  • Panimo- ja virvoitusjuoma-alan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet mm. panimossa tai eri paikkakunnilla olevien virvoitusjuomatehtaiden jakeluvarastossa.


Normaalisitovat työehtosopimukset:

  • Meijerialan työehtosopimus 1.4.2014-31.1.2017

    Meijerialan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet mm. meijerissä, sulatejuustotehtaassa, jäätelötehtaassa tai ylläpito-osastolla ETL:n jäsenyrityksessä.