Maataloustuottajat ja elintarviketyöntekijät liikkeellä tänään

20.4.2012

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kampanjoivat yhdessä kotimaisen ruuan ja elintarvikkeiden selkeämpien alkuperämerkintöjen puolesta tänään perjantaina 20.4.2012.

Iltapäivän aikana MTK:n ja SEL:n aktiivit tekevät kuluttajagallupia alkuperämerkinnöistä 121 suuren ruokakaupan edustalla ympäri Suomea.

Järjestöt muistuttavat, että tietoa ruuan pääraaka-aineen alkuperämaasta on vaikeaa löytää useista elintarvikepakkauksista. Nopeana lääkkeenä alkuperän löytämiseen järjestöjen jäsenet jakavat gallupiin osallistuneille kuluttajille suurennuslaseja kauppojen edustoilla.

- Härskeintä on se, että kuluttajaa sumutetaan kotimaiselta kuulostavilla tuotemerkeillä vaikka itse tuote onkin ulkomaista alkuperää. Me haluamme tähän asiaan selkeän muutoksen. Haluamme myös tietää, mitä kuluttajat ajattelevat ruuan alkuperämerkinnöistä ja kotimaisuudesta, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

- Suomalaisen elintarvikeketjun tulevaisuus ja työpaikat ovat viime kädessä kuluttajien käsissä. Valitsemalla kotimaista alkuperää olevaa ruokaa suomalainen kuluttaja pitää ruokaketjun 300 000 työpaikkaa Suomessa ja laadukkaan kotimaisen ruuan kauppojen valikoimissa myös jatkossa, muistuttaa SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Maataloustuotanto tarvitsee jalostavaa kotimaista teollisuutta ja kotimainen teollisuus tarvitsee säilyäkseen kotimaista raaka-ainetta. Ruuan raaka-aineet pitää tuottaa lähellä ostajia. Kotimainen elintarvikeketju huolehtii vastuullisella tavalla ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista. Suomalainen elintarvikevalvonta ja -tarkastus takaavat turvalliset ja jäljitettävät tuotteet, järjestöt muistuttavat.

Varmin tapa tunnistaa suomalainen ruoka on valita tuotteita, joissa on suomalaisen ruuan alkuperämerkki:
- Hyvää Suomesta -merkki, suomalaisen ruoan alkuperämerkki 
- Sirkkalehti-merkki, suomalaisten kasvisten ja puutarhatuotteiden alkuperämerkki
- Avainlippu, suomalaisen työn merkki. Avainlippu ei kuitenkaan ole tae raaka-aineen kotimaisuudesta.

- Jos elintarvikkeessa lukee valmistettu EU:ssa, se ei vielä takaa asiallisia työehtoja ja työoloja. Tämänkin takia tuotteiden kunnolliset valmistusmaamerkinnät ovat välttämättömiä, Kuntonen muistuttaa.

Valmistuttaja ei ole pakkausmerkinnöissä sama asia kuin valmistaja.


Kaikki kampanjatilaisuudet yhteyshenkilöineen on koottu MTK:n sivuille.