Tue Iranin leipureita, sokerityöntekijöitä ja koko ay-liikettä allekirjoittamalla Amnestyn ja SASKin vetoomus

12.3.2012

Iranissa elintarviketeollisuus on edelleen lähinnä käsityötä. Leipomot sijaitsevat usein rakennusten kivijaloissa. Kuva: Sara Estiri

Ihmisoikeuksiensa ja ay-oikeuksiensa puolesta taistelevat iranilaiset tarvitsevat koko kansainvälisen yhteisön ja ay-liikkeen huomiota ja tukea. Amnesty International ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ovat aloittaneet vetoomuskampanjan iranilaisten työntekijöiden vapaan järjestäytymisen tukemiseksi.

Iranissa itsenäiset ammattiliitot eivät ole sallittuja. Kasvava tietoisuus työntekijöiden oikeuksista on kuitenkin jo johtanut joidenkin itsenäisten ammattiliittojen ja työntekijöiden tukijärjestöjen perustamiseen. Muun muassa leipurit Kurdistanissa, sokerityöntekijät Khuzestanissa, bussikuskit ja metallityöntekijät Teheranissa sekä opettajat ympäri maata ovat päättäneet taistella oikeuksistaan.

Voit tukea iranilaisia heidän taistelussaan ihmis- ja ay-oikeuksien puolesta allekirjoittamalla vetoomuksen Amnestyn ja SASKin kampanjasivuilla.

Työntekijät ovat Iranissa vastustaneet tukien leikkaamista, maksamattomia palkkoja ja vaikeita työoloja. He ovat vaatineet järjestäytymisvapautta, kaikkia työntekijöitä koskevaa työllisyysturvaa, vangittujen ay-aktiivien vapauttamista, naisten sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen tasa-arvoa, lapsityövoiman käytön lopettamista sekä kaikkien saatavilla olevia julkisia palveluita.

Ammattiyhdistystoimintaan liittyy Iranissa suuria riskejä. Riippumattomien ammattiyhdistysten jäseniä on irtisanottu työpaikoiltaan, viranomaiset ovat ahdistelleet heitä ja poliisit pahoinpidelleet. Lisäksi jäseniä on pidätetty ja tuomittu vankilaan, missä osaa on kidutettu tai kohdeltu muulla tavalla kaltoin.

Iran on sitoutunut kansainvälisissä sopimuksissa ja Kansainvälisen työjärjestön ILOn jäsenenä takaamaan oikeuden yhdistymisvapauteen käsittäen myös oikeuden muodostaa ammattiyhdistyksiä. Rajoittamalla työntekijöiden oikeuksia järjestäytyä vapaasti ja riippumattomasti hallitus rikkoo myös Iranin perustuslakia, joka takaa ammatillisten yhdistysten muodostamisen ja oikeuden julkisiin kokoontumisiin ja marsseihin.

www.ay-oikeudet.fi