SEL ei hyväksy vuorotteluvapaan korvauksen leikkaamista

2.9.2011

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy hallituksen kaavailemaa vuorotteluvapaan korvauksen leikkaamista. Työntekijälle maksettavaa korvausta aiotaan laskea 60 prosenttiin työttömyyskorvauksen määrästä.

Tällä hetkellä vuorotteluvapaan kuukausikorvaus työntekijälle on 70 prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan määrästä tai 80 prosenttia, jos työntekijällä on työuraa takana 25 vuotta.

- Vuorotteluvapaa on merkittävä tekijä työntekijöiden työssäjaksamisen parantamiseksi. Erityisesti fyysisesti raskailla aloilla, kuten elintarviketeollisuudessa, mahdollisuus jäädä vuorotteluvapaalle on tärkeä, sanoo SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

- Vuorottelukorvauksen nykyinenkin taso on jo tarkoittanut sitä, että moni pieni- ja keskituloinen on joutunut tarkkaan miettimään, onko heillä taloudellisesti mahdollisuus ottaa vuorotteluvapaata. Korvauksen leikkaaminen lisäisi niiden määrää, joilla ei ole varaa jäädä vuorotteluvapaalle. Vuorotteluvapaan käyttötarkoitusta ei myöskään saa rajata. Jokaisen vuorotteluvapaalle jäävän on saatava itse päättää, mihin vapaansa käyttää, Kuntonen toteaa.