Leipomoyrittäjälle sakkoja työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä

27.10.2016

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut eilen kuopiolaiselle leipomoalan yrittäjälle 50 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä. Yrittäjälle kertyi maksettavaa sakoista 950 euroa, minkä lisäksi hänet velvoitettiin suorittamaan asianomistajana olleelle työntekijälle tilapäisestä haitasta 2000 euroa, henkisestä kärsimyksestä 2000 euroa, ansionmenetyksestä noin 4700 euroa ja oikeudenkäyntikuluja noin 3400 euroa.

Yrittäjä oli työnantajana käyttäytynyt työntekijää kohtaan epäasiallisesti muun muassa huutamalla, haukkumalla, asiattomasti arvostelemalla ja puhumalla sopimattomasti työntekijän terveydentilasta. Huono käytös oli alkanut vuoden 2011 lopusta ja jatkunut kevääseen 2014. Oikeudessa kuultiin todistajina yrittäjän entisiä ja rikoksen tekohetkellä työsuhteessa olleita työntekijöitä, jotka kertoivat työnantajan epäasiallisesta käyttäytymisestä. Työnantajan käytös oli koettu pelottavana ja ahdistavana.

Oikeus katsoi, että yrittäjän käyttäytymisessä on ollut kyse sellaisesta epäasiallisesta kohtelusta, josta hänen olisi tullut ymmärtää pidättäytyä ilman erillistä tiedonsaantia. Teon moitittavuutta lisäsi se, että yrittäjä ei korjannut toimintaansa senkään jälkeen, kun työntekijä ja työterveyshuolto olivat ottaneet asian esille. Työsuojeluviranomaisen vuonna 2011 tekemässä tarkastuksessa oli jo tullut esille, että työntekijät olivat kokeneet työnantajan taholta huutamista ja toistuvaa negatiivista palautetta, mistä työnantajalle oli annettu viranomaisohjausta.

Oikeus tuomitsi yrittäjän myös pahoinpitelystä, koska katsoi, että työnantajan toiminta oli tahallista ja se oli aiheuttanut työntekijän sairastumisen loppuvuodesta 2013.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, osapuolilla on seitsemän päivää aikaa ilmoittaa siihen tyytymättömyytensä.