SEL tukee Finnwatchin tutkija Andy Hallia: Työolojen oltava avointa tietoa

14.10.2016

SEL pitää thaimaalaisen ananasmehutehtaan työoloja vuonna 2012 Finnwatchille selvittäneen tutkija Andy Hallin saamaa tuomiota vastuuttomana. SEL antaa tukensa sekä Hallin että Finnwatchin työlle.

- On tärkeää, että työntekijöiden työehdoista eri puolilla maailmaa saadaan puolueetonta tietoa ja että työoloja voidaan tutkia ilman pelkoa siitä, että tutkijat joutuvat vastaamaan vahingonkorvausvaateisiin tai voivat joutua jopa vankilaan, SEL:n liittovaltuusto toteaa.

SEL vaatii suomalaisia kaupan keskusliikkeitä varmistamaan etukäteen nykyistä paremmin, että niiden ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden tuotantoketjuissa ei tapahdu ihmisoikeusloukkauksia, ja että työt teetetään kunnon työehdoilla ja työntekijöiden järjestäytymisvapautta kunnioitetaan.

Kuluttajilla on oikeus tietää, millaisilla työehdoilla ja millaisissa työoloissa kaupoissa myytävät elintarvikkeet on valmistettu.

- Vähintä mitä voimme kuluttajina tehdä, on vaatia, että työoloista kerrotaan avoimesti, sillä jokainen ostopäätös on myös kannanotto valmistustavan puolesta, SEL:n liittovaltuusto painottaa.

Etelä-Bangkokin rikostuomioistuin totesi syyskuussa tutkija Andy Hallin syylliseksi mehutehdas Natural Fruitin nostamassa oikeusjutussa. Hall tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin. Vankeusrangaistus on ehdonalainen kahden vuoden ajan, jonka jälkeen tuomio raukeaa jos Hall ei syyllisty enää vastaaviin tekoihin. Hall valittaa tuomiostaan.

Ananasmehutehdas Natural Fruit on käynnistänyt kaikkiaan neljä oikeusjuttua Hallia vastaan Finnwatchin vuonna 2013 julkaisemaan kaupan oman merkin tuotteiden vastuullisuutta tarkastelleeseen raporttiin liittyen. Raportista ilmeni, että tehdas on syyllistynyt muun muassa ihmiskauppaan, lapsityövoiman käyttöön ja pakkotyöhön. Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen tehtaan maineen vahingoittamisesta ja väärän tiedon levittämisestä.