Kilpailukykysopimus syntyi, SEL ei ole mukana sopimuksessa

10.6.2016

Kilpailukykysopimuksen syntyminen vahvistui lopullisesti tänään, kun Metallityöväen Liiton valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen mukaisen uuden työehtosopimuksen kaikille sopimusaloilleen. Päätös syntyi valtuustossa äänestyksen jälkeen luvuin 32-24.

Toinen keskusjärjestöjen kattavuusarvioissa kriittiseen asemaan nostetuista liitoista, Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus hyväksyi jo viikko sitten äänin 12-4 kilpailukykysopimuksen, mikäli Metalliliitto on myös mukana sopimuksessa. SAK:n arvion mukaan PAMin ja Metalliliiton mukana olo nostaa sopimuksen kattavuuden yli 85 prosenttiin palkansaajista.

SEL ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa. SEL ei ole hyväksynyt työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulosta kilpailukykysopimuksesta, eikä ole käynyt sen pohjalta soveltamisneuvotteluita elintarvikealan työehtosopimuksista.

SEL valmistautuu käymään normaalit liittokohtaiset tes-neuvottelut uusista elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimuksista. SEL:n nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2017 asti.

SAK:laisista ammattiliitoista kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jäivät SEL:n lisäksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rakennusliitto sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY.

Kilpailukykysopimuksessa sovitut lakimuutokset, kuten työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksujen korotukset asteittain vuosina 2017-2020, koskevat luonnollisesti myös SEL:n jäseniä, vaikka SEL ei ole sopimuksessa mukana. Juha Sipilän hallitus on luvannut kompensoida työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksujen korotukset keventämällä tuloverotusta.


Kilpailukykysopimus lyhyesti

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta: Sopimus on syntynyt, katse eteenpäin