SAK totesi kilpailukykysopimuksen kattavuuden ehdollisesti, SEL ei ottanut kantaa kattavuuteen

3.6.2016

SAK:n hallitus on tänään todennut kilpailukykysopimuksen neuvottelutulosten kattavuuden ehdollisesti riittäväksi.

- SAK:n hallitus pitää kilpailukykysopimuksen kattavuutta riittävänä, jos Palvelualojen ammattiliitto PAM hyväksyy sopimuksen hallituksessaan ja Metallityöväen Liitto pääsee neuvottelutulokseen ja hyväksyy sen hallinnossaan, puheenjohtaja Lauri Lyly toteaa.

SAK:n hallitus arvioi tänään, että maan hallituksen eilinen ilmoitus noin puolentoista miljardin lisäsäästöjen ja veronkorotusten peruuttamisesta, pakkolakien poisvetämisestä sekä veroalesta tukevat sopimuksen syntymistä.

- Sipilän hallitus on linjannut, että veronalennuksella hallitus kompensoi palkansaajille maksusiirrot ja turvaa ostovoimaa, Lauri Lyly korostaa.

Myöskään työn verotus ei kiristy kuluvalla vaalikaudella. Hallitus on lisäksi vahvistanut, ettei se vie eteenpäin työttömän palkatonta työnäytettä ja että työttömyysturvan ja työkokeilun muutoksia valmistellaan kolmikantaisesti.

Kilpailukykysopimuksen syntyminen edellyttää, että PAM ja Metalliliitto hyväksyvät sopimuksen hallinnoissaan. PAMin hallitus päättää asiasta tänään ja Metalliliiton valtuusto viikon päästä perjantaina 10.6.2016.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei ottanut SAK:n hallituksessa kantaa kilpailukykysopimuksen kattavuuteen, koska SEL ei ole mukana kilpailukykysopimuksessa. SEL ei ole hyväksynyt työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulosta kilpailukykysopimuksesta, eikä ole käynyt sen pohjalta soveltamisneuvotteluita omista työehtosopimuksistaan.

- Me emme ole valmiita pidentämään työaikaa elintarvikealalla. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee lisäämään työttömyyttä, ei vähentämään sitä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toteaa.

SEL valmistautuu käymään normaalit liittokohtaiset tes-neuvottelut uusista elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimuksista. SEL:n nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2017 asti.

SAK:laisista ammattiliitoista kilpailukykysopimuksen ulkopuolella ovat SEL:n lisäksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Rakennusliitto sekä Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY.
 

Hallituksen linjaus kilpailukykysopimusta tukevista toimista (2.6.2016)

SEL:n tes-neuvotteluita voi seurata osoitteessa: www.selry.fi/tes