Sairauskarenssi palautettiin osittain vuosilomiin, perhevapaan lomakertymää leikattiin

31.3.2016

Juha Sipilän hallitus päätti palauttaa sairauslomakarenssin työntekijöiden vuosilomiin. Muutos koskee jo ensi kesää.

Jatkossa jos sairastut vuosilomallasi, sinulla on kuuden päivän karenssi eli omavastuuaika, mikä tarkoittaa, että lomastasi kuluu kuusi päivää sairaana. Sen jälkeen lomalle sattuvat sairauspäivät voit pyytää työnantajaltasi siirrettäviksi myöhempään ajankohtaan.

Jokaiselle kuitenkin turvataan vähintään neljän viikon vuosiloma, jos vuosilomaa on ansaintavuodelta kertynyt vähintään 24 päivää.

- Lakimuutos tarkoittaa, että jos työntekijälle on kertynyt yli 24 päivää vuosilomaa, hän ei voi lomalla sairastuessaan enää hyödyntää lomaansa täysimääräisesti loman oikeaan tarkoitukseen eli lepoon, virkistymiseen ja työstä palautumiseen, kun kuusi päivää lomasta kuluu sairastamiseen, SEL:n sopimuspäällikkö Erkki Rantamaa sanoo.

Laki muuttuu 1.4.2016 ja se koskee jo ensi kesän lomia.

Toisin kuin aikaisemmin, omavastuu kuluu jatkossa myös yksittäisinä päivinä. Omavastuupäiviä voi kertyä sekä kesä- että talviloman ajalta.

Työntekijän on itse pyydettävä työnantajalta vuosiloman siirtämistä työkyvyttömyysajan kuuden omavastuupäivän ylittävältä osalta. Jokaisen kannattaa myös itse pitää kirjaa omavastuupäivistään, jotta tietää, milloin on kuluttanut omavastuupäivänsä.

Täysi kuuden päivän sairauskarenssi tulee sovellettavaksi silloin, kun työntekijä on ansainnut vuosilomaa vähintään viisi viikkoa eli vähintään 30 päivää.

- Työntekijällä, joka on ansainnut lomanmääräytymisvuoden aikana vuosilomaa yli neljä viikkoa eli yli 24 päivää, mutta alle viisi viikkoa eli alle 30 päivää, vuosilomaan voi sisältyä enintään niin monta työkyvyttömyyspäivää kuin työntekijän vuosilomakertymä ylittää 24 päivää, Rantamaa kertoo.

Omavastuu koskee vain sairastumista vuosiloman aikana. Jos työntekijä sairastuu ennen loman alkamista, karenssia ei tule ja työntekijällä on jatkossakin oikeus siirtää ne lomapäivät, jolloin hän on lomallaan työkyvytön.

Sairausajan karenssi ehti olla kokonaan pois vuosilomista vain hetken. Karenssi poistettiin EU-tuomioistuimen päätöksen aiheuttamalla lakimuutoksella 1.10.2013 alkaen.

Karenssin palauttamisen lisäksi hallitus muutti vuosilomalakia niin, että perhevapaiden ajalta työntekijälle kertyvää lomaoikeutta rajataan. Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaalta vuosilomaoikeutta ansaitaan jatkossa enintään kuuden kuukauden ajalta, ei siis enää koko vapaan ajalta.


Toimi näin:

  • Jos sairastut vuosilomallasi, hae aina sairauslomatodistus ja toimita se työnantajallesi, jotta saat karenssipäivät laskentaan, vaikka et vielä voisikaan pyytää loman siirtämistä.
     
  • Jos olet ansainnut vuosilomaa 24 päivää tai vähemmän ja sairastut lomasi aikana, pyydä työnantajaltasi loman siirtämistä heti, sillä omavastuupäivät koskevat vain yli 24 päivän vuosilomia.
     
  • Jos olet ansainnut vuosilomaa 30 päivää, pidät lomastasi neljä viikkoa kesälomaa ja sairastut lomasi aikana, kuusi sairauspäivää kuluttaa lomaasi. Pyydä heti kuuden päivän jälkeen työnantajaltasi loman siirtämistä, jos sairautesi jatkuu tai jos sairastut myöhemmin kesäloman tai talviloman aikana.
     
  • Karenssipäiviä voi kertyä yhdestä tai useammasta lomasta. Esimerkiksi jos neljän viikon kesälomasta on neljä päivää sairaana, jää kaksi päivää karenssia kärsimättä. Jos talvilomalla sairastuu koko loman ajaksi, kaksi päivää menee karenssiin ja loput talvilomapäivät on oikeus saada siirrettyä myöhempään.