Kuluttajaliitto haastaa selvittämään lihan alkuperämaan

21.3.2016

Kuluttajaliitto haastaa kuluttajat kysymään ja ravintolat kertomaan käyttämänsä lihan alkuperämaan. Antibioottien käyttö lihan tuotannossa oli kansainvälisen Kuluttajien oikeuksien päivän teemana tänä vuonna.

Alkuperätiedon saaminen pakatuista elintarvikkeista on helpottunut, mutta ravintoloissa lihan alkuperä on esillä harvoin. Pohjoismaissa, pois lukien Tanska, antibioottien käyttö on lihantuotannossa hyvin vähäistä muihin EU-maihin ja Euroopan ulkopuolisiin maihin verrattuna.

- Kuluttajalla tulee olla oikeus tietoon lihan alkuperästä myös ravintoloissa, jotta kuluttaja voi valita ja tukea sellaista lihantuotantoa, jossa antibiootteja ei käytetä turhaan, Kuluttajaliitto korostaa.

Kuluttajaliitto haastoi kuluttajat kysymään ravintolassa lihan alkuperämaata ja raportoimaan vastauksista kansainvälisenä Kuluttajien oikeuksien päivänä tiistaina 15.3.2016 sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tunnelihasi tai #AntibioticsOffTheMenu.

Lihan alkuperämaan kysyminen kannattaa ottaa tavaksi vuoden jokaisena päivänä, sillä antibioottiresistenssi on yksi merkittävimmistä globaaleista terveysriskeistä. Noin puolet valmistetuista antibiooteista käytetään maataloudessa tuotantoeläinten kasvun nopeuttamiseksi sekä tautien ehkäisyksi niiden hoidon sijaan.

- Antibioottien väärinkäyttö ja liikakäyttö eläimillä lisäävät antibioottiresistenssiä, joka voi levitä myös ihmisiin muun muassa ruuan kautta, Kuluttajaliitto muistuttaa.

Kampanja on osa kansainvälisen kuluttajaorganisaatio Consumers Internationalin Antibiotics Off the Menu- kampanjaa, jota Kuluttajaliitto tekee Suomessa yhteistyössä jäsenjärjestönsä Kuluttajat - Konsumenter ry:n kanssa.