SAK hyväksyi kilpailukykysopimuksen, SEL äänesti vastaan, eikä ala neuvottelemaan neuvottelutuloksen pohjalta

7.3.2016

SAK:n hallitus hyväksyi tänään alustavasti työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta ja lähetti sopimuksen liittojen soveltamisneuvotteluihin.

Päätös kilpailukykysopimuksen siirtämisestä työntekijä- ja työnantajaliittojen neuvoteltavaksi syntyi SAK:n hallituksessa äänin 14-5. Kilpailukykysopimusta vastaan äänestivät SAK:n hallituksessa SEL, AKT ja PAM, jolla on kolme ääntä. Rakennusliitto äänesti tyhjää.

SAK:n hallituksessa SEL:n edustajana istuva puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen jätti SAK:n hallituksen päätökseen eriävän mielipiteen.

- Neuvottelutulosta ei voi hyväksyä, sillä se tulee tosiasiallisesti lisäämään työttömyyttä Suomessa palkansaajien ostovoiman ja kotimaisen kysynnän laskemisen sekä työajan pidentämisen kautta, tätä emme voi hyväksyä, Kuntonen toteaa. 

SEL:n liittohallitus päätti viime torstaina yksimielisesti, että SEL ei hyväksy neuvottelutulosta kilpailukykysopimukseksi. 

Tämä tarkoittaa, että SEL ei ala neuvottelemaan elintarvikealan työehtosopimuksien jatkamisesta työnantajaliiton kanssa työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutuloksen pohjalta.

SEL:n nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2017 asti. SEL:n liittohallitus käsittelee työmarkkinatilannetta seuraavan kerran kokouksessaan torstaina 10.3.2016.

Ne ammattiliitot, jotka ovat kilpailukykysopimuksen hyväksyneet, käyvät työnantajaliittojensa kanssa neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin toukokuun loppuun mennessä.

SAK:n hallitus päättää lopullisesti kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja maan hallituksen toimet sopimuksen osalta ovat varmistuneet.

Muut palkansaajakeskusjärjestöt STTK ja Akava hyväksyivät jo viime viikolla kilpailukykysopimuksen.
 

Kilpailukykysopimus lyhyesti

Kilpailukykysopimus (koko neuvottelutulos)