Fazer Leipomot aloittaa yt-neuvottelut, Turun ja Seinäjoen leipomot lakkautuslistalla

5.5.2011

Fazer Leipomot Oy on tänään ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut. Yritys aikoo lopettaa Turun ja Seinäjoen leipomoiden toiminnan vuoden 2011 loppuun mennessä.

Yt-neuvottelut käynnistyvät ensi viikolla 12.5.2011. Neuvottelut koskevat Turun ja Seinäjoen leipomoiden kaikkia vakituisessa työsuhteessa olevia, yhteensä 83 henkilöä, joista 60 työskentelee Turussa ja 23 Seinäjoella. Lisäksi asia koskee määräaikaisissa työsuhteissa olevia. Yt-neuvotteluiden kohteena olevien joukossa on kolme toimihenkilöä.

- Olemme todella pettyneitä työnantajan päätökseen aloittaa yt-neuvottelut leipomon sulkemiseksi. Erityisen pahalta tämä tuntuu näin Fazerin 120-vuotisjuhlavuonna. Työnantaja on luvannut tarjota töitä muista toimipisteistä, kertoo Fazerin Seinäjoen leipomon pääluottamusmies Sami Jänisoja.

Fazer perustelee yt-neuvotteluiden ja isojen leipomoiden määrän supistamisen tarvetta yrityksen kilpailukyvyn turvaamisella toimintaa tehostamalla sekä toimintaympäristön muutoksilla, kuten kuluttajien muuttuneilla odotuksilla, leivänkulutuksen laskulla ja kilpailijoiden toimenpiteillä.

- Me Fazerin pääluottamusmiehet emme hyväksy työnantajan toimintaa. Yrityksen tulos ei ole miinuksella, ja investointeihin ja yritysostoihin on riittänyt rahaa. Tämä on työntekijöiden mielestä liian nopea ja suuri korjausliike tilanteeseen, joka voi kuitenkin olla tilapäistä, sanoo Anne Wassholm, Fazer Leipomoiden suurimman yksikön, Vantaan pääluottamusmies.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto yhtyy pääluottamusmiesten näkemykseen.

- Meitä eivät lohduta yrityksen puheet toiminnan kehittämisestä, jos ihmiset ovat menettämässä työpaikkojaan. Nykyisin tuntuu valitettavan usein siltä, että kun yritykset puhuvat kehittämisestä, ne ovat lopettamassa jonkun yksikön toimintaa, josta seuraa työpaikkavähennyksiä. Kutsumme koolle Fazerin leipomoiden pääluottamusmiehet, jotta tätä tilannetta voidaan käsitellä yhdessä, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Fazerin suunnitelmissa on myös luopua hoitovastuutoiminnasta, joka on tarkoittanut sitä, että Fazerin oma henkilöstö on vastannut leipomotuotteiden tilaamisesta ja esillepanosta kaupassa. Fazerin nykyiset kuusi hoitovastuupistettä sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Hoitovastuutoimintaa koskevat yt-neuvottelut alkavat 16.5.2011. Neuvottelut koskevat 37 henkilöä. Fazerin tiedotteen mukaan mahdolliset henkilöstövaikutukset toteutuvat tämän vuoden syksyllä kauppakohtaisilla aikatauluilla.


Lisätiedot:

Sami Jänisoja
pääluottamusmies, Seinäjoki
p. 040 350 6173

Anne Wassholm
pääluottamusmies, Vantaa
p. 040 825 6516