Kraft Foodsin yt-neuvottelut päättyivät irtisanomisiin Vantaalla, henkilöstön julkilausuma yt-neuvotteluiden tuloksesta

3.5.2011

Vantaa, Vaarala 3.5.2011


Kraft Foods Finland Production Oy:n henkilöstön julkilausuma yt-neuvotteluiden tuloksesta


Työnantaja on ilmoittanut irtisanovansa 25 tuotantotyöntekijää sekä lopettavansa 5 toimihenkilöpositiota Kraft Foods Finland Production Oy:stä. Lisäksi lähivuosina eläköityvien työntekijöiden tilalle ei tulla palkkaamaan vakituisia henkilöitä.

Koko henkilöstö on järkyttynyt työnantajan toimista. Koko yt-neuvottelu on ollut silmänlumetta jo tehdyn päätöksen toteuttamiseksi. Kaikista työntekijäpuolen esityksistä huolimatta toteutetaan irtisanomiset, jotka tulevat halvaannuttamaan koko tehtaan toiminnan. Jäljelle jäävä henkilöstö ei riitä edes syksyn hiljaisimman ajan tuotantoon.

Kansainvälinen ja Suomeenkin jo vuosia ympätty käytäntö, jossa yrittäjä ei kanna yrittäjälle kuuluvia riskejä, vaan siirtää ne työntekijätason kannettaviksi, on saapunut myös tälle tontille.

Työnantaja on moneen kertaan vakuutellut, että ei ole kysymys tehtaan alasajosta ja lopettamisesta jollakin aikavälillä. Toiminnallaan se nyt osoittaa kuitenkin päinvastaista. Kuinka osa-aikainen, vailla vakinaista työsuhdetta taloon oleva ihminen ”toimii kuin omistaja”? Turha pohtia työnantajan arvoja, teot puhuvat puolestaan.

Toimihenkilöiden huoli kasvavasta työmäärästä on suuri. Toiminnan taso ja vaatimukset pysyvät kuitenkin ennallaan.

Me työntekijöinä olemme huolissamme jäljelle jäävän henkilöstön jaksamisesta. Olemme huolissamme laadun varmistamisesta ja työturvallisuudesta. Miten jatkuvasta koulutuksesta ja kehittämisestä huolehditaan, kun edes tuotannon tekemiseen ei ole riittävästi ihmisiä? Liian vähäinen henkilökunta nääntyy taakkansa alle.

Ennen kaikkea olemme huolissamme pois laitettavien henkilöiden tulevaisuudesta, työnsaannista ja tulotason säilymisestä säällisenä. Asuminen ja leipä eivät muutu ilmaiseksi, vaikka työ menee alta.

Henkilöstön puolesta,

Leena Virtanen
Pääluottamusmies SEL
p. 0400 905 430

Juha Turunen
Pääluottamusmies Pro

Pasi Raja
Ylempien toimihenkilöiden edustaja

Niina Rapatti
Varapääluottamusmies SEL

Ari Moisio
Varapääluottamusmies Pro

Sebastian Nyberg
Työsuojeluvaltuutettu SEL