SEL ei hyväksy hallituksen esittämiä työttömyysturvan leikkauksia

13.10.2015

 

Juha Sipilän hallitus tiedotti tänään säästävänsä hallitusohjelman mukaisesti 200 miljoonaa euroa ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta leikkaamalla työttömyyspäivärahan kestoa 500 päivästä 400 päivään. Niillä, joilla on alle kolme vuotta työhistoriaa, kesto alenisi 400 päivästä 300 päivään. Vain 58 vuotta täyttäneillä ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto säilyisi 500 päivänä.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan työttömyysturvan leikkaamisen työllisyysvaikutus olisi noin 10 000 henkilötyövuotta.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy hallituksen esittämiä työttömyysturvan leikkauksia. SEL pitää ministeriön arviota leikkausten työllisyysvaikutuksesta käsittämättömänä ja perusteettomana.

- Työttömyysturvan leikkaaminen tilanteessa, jossa meillä on työttömiä työnhakijoita ja aktivointipalveluiden piirissä olevia yli 450 000 ihmistä, on sekä kohtuutonta yksilöille että vastuutonta kansantalouden kannalta. Työttömyysturvan heikentäminen ei synnytä uusia työpaikkoja, mutta se lisää työtä vailla olevien toimeentulo-ongelmia ja köyhyyttä sekä nostaa esimerkiksi toimeentulotuki- ja asumistukimenoja. Työttömyysturvan leikkaaminen tulee myös vähentämään merkittävästi kotimaista ostovoimaa ja kysyntää, mikä tulee aiheuttamaan lisää työttömyyttä, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Hallitus aikoo myös pidentää työttömyyspäivärahan omavastuuaikaa viidestä päivästä seitsemään päivään. Lisäksi työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettavaa korotettua ansio-osaa aiotaan alentaa. Uudet korotetun ansio-osan prosentit olisivat 55 ja 25. Pitkän työuran jälkeen maksettavista korotusosista luovuttaisiin kokonaan.

Hallituksen tavoitteena on, että työttömyysturvan heikennykset astuvat voimaan vuoden 2017 alusta.


SAK: Työtön menettää tuhansia euroja

SAK: Hallituksen leikkaukset työttömyysturvaan eivät lisää työpaikkoja

TYJ: Työttömyysturvan leikkaukset kohdistuvat pääosin pitkäaikaistyöttömiin