HKScan siirtää Euran tehtaan Raumalle, työpaikat vähenevät jopa parilla sadalla

1.10.2015

HKScan tiedotti tänään rakentavansa uuden broilertuotteiden tuotantolaitoksen Raumalle. Uuden tuotantolaitoksen arvioidaan valmistuvan vuoden 2017 lopulla, jolloin se korvaa Euran tehtaan. Eurassa toiminta jatkuu uuden tuotantolaitoksen käyttöönottoon asti.

Noin 80 miljoonan euron investointi sisältää 25 000 m2:n tehdasrakennuksen, infrastruktuurin, koneet ja laitteet sekä järjestelmiin liittyvät hankinnat.

Euran 1960-luvulla rakennettu tuotantolaitos työllistää tällä hetkellä lähes 540 ihmistä. Uudessa tuotantolaitoksessa työntekijöiden määrä tulee olemaan selvästi pienempi, sillä uusi teknologia, automaation lisääminen ja tuotantoprosessin tehostuminen tulevat vähentämään tarvittavien käsiparien määrää.

Työnantaja arvioi, että uusi tuotantolaitos tulee työllistämään noin 300 ihmistä. Enimmillään ero nykyiseen henkilöstömäärään verrattuna on 239 henkilötyövuotta.

- Luku on tässä vaiheessa vielä arvio ja henkilöstön tarve tulee tarkentumaan kahden vuoden aikana. Vaikka automaatio lisääntyykin, työntekijöiden näkökulmasta uuden tehtaan arvioitu henkilöstömäärä vaikuttaa reilusti alimitoitetulta. Toivomme, että vähennykset hoidetaan mahdollisimman pitkälti eläköitymisten kautta, HKScanin Euran tuotantolaitoksen työntekijöiden pääluottamusmies Eira Ylitalo-Salo sanoo.

Vaikka työpaikat vähenevätkin, uusi tuotantolaitos tarkoittaa myös työturvallisuuden parantumista sekä kasvun mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

- Investointi varmistaa, että työpaikat säilyvät Länsi-Suomessa sekä mahdollistaa tuotannon lisäämisen tulevaisuudessa. Nykyisissä tiloissa se ei olisi mahdollista, Ylitalo-Salo toteaa.

Uusi tuotantolaitos nousee Raumalle Lakarin teollisuusalueelle noin 35 kilometrin päähän nykyisestä paikasta. Neuvotteluissa uuden tehtaan sijaintipaikkakunnaksi olivat mukana myös Eura, Forssa ja Säkylä.

Lopputulema yllätti monet, sillä Säkylää veikattiin todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi.

- Meillä käydään jo nyt töissä pitkienkin matkojen päästä, mutta suurin osa työntekijöistä asuu Eurassa tai naapurikunnissa. Työmatkat tulevat siis pidentymään suurimmalla osalla, Ylitalo-Salo kertoo.

Rauman kaupunki on luvannut tarjota HKScanin henkilöstölle työmatkakuljetusta Euran ja Rauman välillä kahden vuoden siirtymävaiheen ajan.