Veli-Matti Kuntonen: Hallitus aikoo leikata elintarvikealan työntekijältä kuukauden palkan

12.9.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vastustaa maan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja. SEL:n laskelmien mukaan hallituksen esittämät pakkotoimet leikkaisivat elintarvikealan työntekijöiden ansioita keskimäärin 2130 eurolla vuodessa.

- Me emme voi hyväksyä sitä, että hallitus aikoo leikata elintarviketyöläiseltä kuukauden palkan. Tulemme toimimaan kaikin keinoin hallituksen pakkotoimia vastaan, ja työmarkkinajärjestöjen vapaan sopimusoikeuden puolesta. Suomalaisen palkansaajaliikkeen yhteinen tehtävä on nyt saada hallitus perääntymään esityksistään, Elintarviketyöläisten Ala-Satakunnan ammattiosaston 30-vuotisjuhlassa Köyliössä lauantaina puhunut SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

SEL on vahvasti mukana ay-liikkeen yhteisessä suurmielenosoituksessa perjantaina Helsingissä.

- Meidän elintarviketyöläisten on syytä olla perjantaina sankoin joukoin paikalla ay-liikkeen suurmielenosoituksessa kertomassa hallitukselle, mitä työpaikoilla ajatellaan hallituksen esityksistä, Kuntonen toteaa.

Kuntonen korostaa, että hallituksen esittämät työehtojen heikennykset eivät tule lisäämään Suomen kilpailukykyä, tuottavuutta tai työllisyyttä. Puheet työpaikkojen lisääntymisestä sunnuntaityötä halventamalla ovat täyttä puppua.

- Jos sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin, työtä vain siirtyisi tehtäväksi arkipäiviltä viikonlopulle. Yhtään työpaikkaa ei tulisi lisää, mutta vakituisia ja kokoaikaisia työsuhteita muuttuisi osa-aikaisiksi, määräaikaisiksi ja nollatyösopimuksiksi. Varmaa on myös, että hallituksen esitykset tulevat laskemaan kotimaista ostovoimaa ja kysyntää, kun heikennykset näkyvät palkansaajien tuloissa isona miinuksena. Näin hallitus omilla toimillaan vain syventää taantumaa, Kuntonen muistuttaa.


Hallituksen pakkotoimien vaikutukset ansioihin SEL:n sopimusaloilla keskimäärin vuodessa:

Sopimusala:

Vaikutus euroissa:

Vaikutus prosenteissa:

Leipomoala

-2541 euroa/vuosi

-8,3 %

Liha-ala

-1587 euroa/vuosi

-5 %

Maidonjalostusala

-2111 euroa/vuosi

-7,5 %

Teollisuuden ala

-1674 euroa/vuosi

-5,7 %

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus

-2759 euroa/vuosi

-7,8 %