Hallituksen pakkotoimet leikkaisivat elintarviketyöläisen palkkaa keskimäärin 2130 euroa vuodessa, kerro terveisesi hallitukselle

11.9.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n tekemien laskelmien mukaan maan hallituksen esitykset työehtoja heikentävistä pakkotoimista leikkaisivat elintarvikealan työntekijöiden ansioita keskimäärin 2130 eurolla vuodessa.

Hallituksen pakkotoimien vaikutukset ansioihin sopimusaloittain keskimäärin vuodessa:

Sopimusala:

Vaikutus euroissa:

Vaikutus prosenteissa:

Leipomoala

-2541 euroa/vuosi

-8,3 %

Liha-ala

-1587 euroa/vuosi

-5 %

Maidonjalostusala

-2111 euroa/vuosi

-7,5 %

Teollisuuden ala

-1674 euroa/vuosi

-5,7 %

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus

-2759 euroa/vuosi

-7,8 %

 

Vaikutukset vaihtelevat sopimusaloittain sen mukaan, kuinka paljon sopimusalalla tehdään työtä viikonloppuisin tai normaalin työajan ulkopuolella.

Laskelmat on tehty Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n keräämien uusimpien palkka- ja työaikatilastojen keskiarvoansioiden perusteella. Laskelmissa on otettu huomioon ylityöt, viikonloppuisin ja pyhänä tehtävä työ, sairausajan palkan väheneminen hallituksen esityksen mukaisesti sekä loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi.

Sairauspoissaolojen vaikutukset on laskettu käyttäen elintarvikealan keskimääräistä sairaus- ja tapaturmapoissaoloprosenttia, joka on 6 %.  SEL:n selvityksen mukaan hallituksen esittämä sairausajan palkan leikkaus tarkoittaisi keskimäärin noin 2,5 prosenttiyksikön leikkausta työntekijän vuosiansioista. Laskelman oletus on, että työntekijä on vuoden aikana neljässä eri jaksossa sairauslomalla 3 + 3 + 3 + 5 päivää eli yhteensä 14 päivää vuodessa.

SEL ei hyväksy hallituksen suunnittelemia pakkotoimia ja haastaa kaikki elintarvikealan työntekijät kertomaan hallitukselle, mitä mieltä olemme esityksistä:

www.terveisethallitukselle.fi

Viestisi toimitetaan Juha Sipilälle, Timo Soinille ja Alexander Stubbille. Ole myös yhteydessä suoraan oman alueesi kansanedustajiin, erityisesti hallituspuolueiden Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kansanedustajien on hyvä saada tietää, mitä työpaikoilla ajatellaan hallituksen pakkotoimista.

Kutsu SEL:n jäsenille hallituksen pakkotoimia vastustavaan ay-liikkeen suurmielenosoitukseen perjantaina 18.9.2015

STOP - Palkansaajien mielenosoitus perjantaina 18.9.2015 Helsingissä -tapahtuma Facebookissa