Vaasan aikoo lomauttaa Kotkan näkkileipätehtaalla

28.8.2015

Vaasan Oy aloitti elokuussa yt-neuvottelut Kotkan tehtaalla. Kotkassa valmistetaan kaikki yhtiön hapankorppu- ja näkkileipätuotteet. Yt-neuvotteluiden syyksi yhtiö on ilmoittanut huonosti sujuvan Venäjän myynnin. Iso osa Kotkan tehtaan tuotteista menee vientiin ja Venäjä on ollut yksi suurista vientimaista.

Neuvottelujen piirissä on koko tehtaan henkilöstö, 171 ihmistä, joista SEL:n teollisuuden työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee reilut 160 henkilöä. Työntekijöitä edustava varapääluottamusmies Ari Hauhia kertoo, ettei neuvotteluissa puhuta irtisanomisista, vaan vaihtoehtoina säästöjen aikaansaamiseksi työnantaja esittää mahdollisia lomautuksia. Yt-neuvottelut eivät koske Vaasan Oy:n Kotkan leipomoa.

- Yt-kutsu ei tullut meille täytenä yllätyksenä, heikko vienti on näkynyt talossa jo pidemmän aikaa. Mahdolliset lomautukset, joista nyt neuvotellaan, tulisivat koskemaan koko henkilökuntaa ja maksimissaan niiden pituus on 25 päivää. Neuvottelutulos on odotettavissa 7.9.2015 ja lomautukset toteutettaisiin näillä näkymin syksyn 2015 ja tammikuun 2016 välisenä aikana, kertoo Hauhia.

Vaasan-konsernin myynti Lantmännen-konsernille vahvistui kesäkuussa, kun kilpailuviranomaiset hyväksyivät yrityskaupan. Vaasanin tuoreet leipomotuotteet ja leivonnaispakasteet liitetään Lantmännen Unibake -yhtiöön, jonka erikoisalaa ovat pakastetut ja tuoreet leipomotuotteet ravitsemispalveluille ja vähittäiskaupalle. Vaasanin näkkileivät ja hapankorput siirtyvät osaksi Lantmännen Cerealia -yhtiötä, joka keskittyy viljaan perustuviin elintarviketuotteisiin, kuten jauhoihin, aamiaistuotteisiin, pastoihin ja valmisruokiin.


Lisätiedot:

Ari Hauhia
varapääluottamusmies
p. 040 539 0649