Veli-Matti Kuntonen SEL:n Kesäpäivillä Seinäjoella: Yhteiskuntasopimus olisi ollut tulonsiirto palkansaajilta omistajille

22.8.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:ssä ei yllätytty, että pääministeri Juha Sipilän aloitteesta käydyt neuvottelut yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi ajautuivat umpikujaan ja lopetettiin torstaina.

- Hallituksen haluamalla tavalla eli palkansaajien työehtoja heikentämällä tehty yhteiskuntasopimus ja tuottavuusloikka olisi ollut suora tulonsiirto palkansaajilta omistajille. Tuottavuuden parantaminen on tärkeää, mutta näillä keinoilla se ei olisi tapahtunut, Seinäjoella lauantaina SEL:n Kesäpäivillä puhunut SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Neuvotteluissa esillä olleet työajan pidentäminen, lomarahojen leikkaaminen, arkipyhien muuttaminen työpäiviksi ja ensimmäisen sairauspäivän muuttaminen palkattomaksi olisivat kyllä näkyneet yritysten tuloksissa, mutta Suomen kilpailukykyä, työn tuottavuutta tai työllisyyttä ne eivät olisi lisänneet.

- Uutta työtä synnyttävien investointien sijaan vaikutus olisi näkynyt plussana vain omistajien pankkitileillä, kuten viime vuoden alusta voimaan tullut yhteisöveronalennuskin näkyi ennätyssuurina omistajille maksettuina osinkotuloina. Palkanalennukset työaikaa pidentämällä tai lomarahoja leikkaamalla olisivat myös heikentäneet kotimaista ostovoimaa ja kysyntää, mikä olisi vain syventänyt taantumaa ja lisännyt työttömyyttä, Kuntonen arvioi.

Kuntonen tuomitsee myös hallitusohjelmassa kaavaillut tuottavuuden ja kilpailukyvyn nostokeinot kuten koeajan pidentämisen, perusteen poistamisen alle vuoden määräaikaisista työsuhteista, paikallisen sopimisen lisäämisen työehtosopimusten yleissitovuutta heikentämällä sekä työttömyysturvan leikkaamisen.

- Nyt yritetään heikentää palkansaajien sekä työssä olevien että työttömien asemaa. Taantuman varjolla yritetään kasvattaa työnantajien määräysvaltaa, koska tuottavuutta tai työpaikkoja nämä eivät lisää. Työttömyysturvasta ja perusturvasta leikkaamalla isketään niihin, jotka ovat jo heikoimmassa asemassa ja samalla leikataan omilla toimilla lisää kotimaista ostovoimaa. Ay-liike ei voi hyväksyä tällaisia vastuuttomia ratkaisuja, Kuntonen toteaa.

SEL:n Kesäpäivät kokosivat Seinäjoelle viikonlopuksi lähes 1000 elintarvikealan työntekijää eri puolilta Suomea. Lauantaina Seinäjoella juhlittiin myös SEL:n 110-vuotisjuhlavuotta.


SAK:n Matti Huutola SEL:n Kesäpäivillä Seinäjoella: Hallitus elää Henry Fordin liukuhihna-aikaa

Katso kuvia SEL:n Kesäpäiviltä Seinäjoelta 22.-23.8.2015

Anna palautetta: miten järjestelyt sujuivat ja mitä pitäisi huomioida ensi kerralla?