SEL:n liittovaltuusto: Yhteiskuntasopimukseen kiristäminen törkeää, SEL ei ole valmis sopimaan työajan pidentämisestä tai palkanalennuksista

29.5.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n mielestä maan hallituksen harjoittama ay-liikkeen kiristäminen yhteiskuntasopimuksen tekoon uhkaamalla 1,5 miljardin lisäleikkauksilla on törkeää. Luvatut veronkevennyksetkin ovat mätä porkkana kun jo nyt verotulot eivät riitä palkansaajille ja heidän perheilleen tärkeiden hyvinvointipalveluiden rahoittamiseen.

SEL ei ole valmis sopimaan työajan pidentämisestä tai palkanalennuksista, eikä ay-liikkeen tule suostua niihin. Ne johtaisivat palkansaajien ostovoiman ja kotimaisen kysynnän alentumiseen ja olisivat vastuuttomia toimia tilanteessa, jossa maassa on lähes 470 000 työtöntä työnhakijaa ja aktivointitoimenpiteissä olevaa.

Työtunteja tarvitaan lisää, mutta niitä tarvitaan työttömille, osa-aikatyötä tekeville ja nollatyösopimuksilla sinnitteleville, jotka eivät tule toimeen olemattomilla tai vähäisillä työtunneillaan.

Vuonna 2013 sovittu työllisyys- ja kasvusopimus äärimaltillisine palkkaratkaisuineen ei ole tuonut uutta työtä Suomeen. Myöskään viime vuoden alusta voimaan tulleella yhteisöveronalennuksella ei ole ollut sellaisia dynaamisia vaikutuksia mitä luvattiin. Uusien työpaikkojen sijaan käteen jäi alentuneiden verotulojen lisäksi lisää irtisanomisia ja työttömiä sekä osakkeenomistajille maksetut ennätyssuuret osingot.

Näitä virheitä ei tule toistaa ja taantumaa syventää lähtemällä mukaan hallituksen esittämään yhteiskuntasopimukseen.


SEL:n liittovaltuuston päätöslauselma, Tuusulassa 29.5.2015